Gemer-Malohont

V R. Sobote vznikne športové centrum, je podmienkou pre dotáciu od SZĽH

RIMAVSKÁ SOBOTA – Sumou 100-tisíc eur podporí Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) mesto Rimavská Sobota. Peniaze poputujú na vybudovanie vzduchotechniky zimného štadióna. Mesto žiadalo tieto peniaze už v roku 2017 na opravu strechy a osvetlenia, no tieto financie boli schválené len vo februári 2020. O tomto bode diskutovali poslanci a viceprimátor Ladislav Rigó na júnovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote. Návrh predniesla Eva Muráriková z odboru rozvoja mesta.

SZĽH k dohode pristúpi len vtedy, ak splní mesto zásadnú podmienku, a to zriadenie športového centra pre základné školy. „Ďalšou podmienkou je zabezpečenie financovania troch ambasádorov športu, ktorí budú priebežne zabezpečovať výučbu korčuľovania a voľnočasové aktivity pre žiakov základných škôl,“ predniesla Muráriková s tým, že sú v tomto prípade požadované finančné prostriedky zo strany mesta, vo výške 52 140 eur na 22 mesiacov.

Kto môže byť ambasádor?

Do rozpravy s faktickou poznámkou sa prihlásil aj Michal Demeter z poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť. Zaujímalo ho, či ambasádormi môžu byť aj napríklad učitelia, čo sú za svoju prácu už platení. „Je to podmienka SZĽH, že si tých ambasádorov vyškolia oni sami. Rovnako určia, kto sa ním stane. V ostatných mestách to podľa nich funguje tak, že sú zamestnaní na základných školách na polovičný úväzok, čiže pomáhajú tým školám so športovými aktivitami. V praxi to znamená, že by sme na každej škole zamestnali aspoň jedného ambasádora, ktorý by im pomáhal. Budú to ľudia z mesta Rimavská Sobota, no nevieme, koho majú vytypovaného a koho zaškolia,“ reagovala Muráriková.

Demeter v závere dodal, že mesto nemá dostatok financií vo svojom rozpočte na tento účel a museli by ich hľadať. „Napríklad, môžeme zrušiť Gemerské zvesti,“ doplnil.

Nezrovnalosti zo strany Demetera

V rozprave rovnako reagoval Michal Demeter, ktorý uviedol, že sa mu nezdajú čísla, ktoré predniesla v návrhu Muráriková. „Celkový ročný náklad na prevádzku zimného štadióna je 138 550 eur a teraz na jeden mesiac to je 44-tisíc eur? To mi matematicky vôbec nevychádza. Je to pre väčšie teplo?,“ reagoval Demeter. Ako odpovedala Muráriková, rátajú s tým, že ľadovú plochu sprístupnia začiatkom augusta a už v polovici júla sa musí začať plocha chladiť. „Pri mesačných nákladoch na prevádzku štadióna vo výške 33-tisíc eur, bude potrebné zvýšiť príspevok o 2 a pol mesiaca, to znamená, že ak chceme otvoriť v auguste, chladiť treba už v polovici júla. Tie náklady tam vyšli približne 82-tisíc eur,“ konkretizovala.

Ďalšie financie sa budú musieť vyčleniť aj na zaplatenie ďalšieho zamestnanca, ktorého bude potrebné prijať. „Čo nám Technické služby mesta predložili, vychádzalo nám to na 88 000 eur. Keďže sme o to o mesiac skrátili tak to vyšlo na 44-tisíc eur,“ dodala Muráriková.

Návrh prijali

Ako predložil návrh uznesenia predseda návrhovej komisie Jaroslav Matzenauer, mesto bude kofinancovať rekonštrukciu vzduchotechniky vo výške 5 % a vyčlení finančné prostriedky na vytvorenie športového centra aj predĺženie prevádzky zimného štadióna na obdobie od 15. 8. do 15. 4. Všetkých 16 prítomných poslancov sa jednohlasne zhodlo na prijatí návrhu.

Matej Hank

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

23 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

5 dní ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

1 týždeň ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago