JELŠAVA: V coburgovskom kaštieli prebieha archeologický výskum

JELŠAVA – V jelšavskom coburgovskom kaštieli (okres Revúca) prebieha sondážny archeologický výskum. Realizuje ho spoločnosť Midland adventure pod vedením archeológa Martina Kvietka. Práve on sa vyjadril pre Sobotnik.sk, keď priblížil viacero rôznych zaujímavostí.

„Momentálne realizujeme predstihovú sondáž v miestach výkopu inžinierskych sietí. Plánuje sa budovanie kanalizácie a Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Banskej Bystrici podmienil budovanie týchto inžinierskych sietí práve touto sondážou,“ ozrejmil Kvietok. Ako ďalej dodal, počas výskumu vyhĺbili štyri sondy v dufarte (podjazde) kaštieľa, z toho dve sú statické a dve sú priamo v línii kanalizácie.

Tieto sondy podľa jeho slov dosahujú hĺbky od troch do štyroch metrov. „V kaštieli boli pri minulom výskume zistené veľmi zaujímavé horizonty z obdobia neskorého stredoveku, ktoré sú unikátne pre Jelšavu. Predpokladali sme ich pokračovanie v priestore podjazdu,“ priblížil Kvietok, podľa ktorého sa to aj potvrdilo a podarilo sa im priamo v podjazde zachytiť staršiu architektúru.

Ide o zástavbu, o ktorej polemizujú, že by mohla byť ešte z obdobia neskorého stredoveku, teda zo šestnásteho storočia. „Máme tu ale zachované aj vrstvy z prvej polovice pätnásteho storočia, čo je v podstate najstarší horizont nejakej sídliskovej aktivity v tejto časti Jelšavy,“ ukončil Kvietok.

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobaroková prestavba bola v štýle francúzskeho klasicizmu. Bol pristavaný k opevnenému dvojpodlažnému kaštieľu zo 17. storočia. V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s dvomi nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien.

Zdroj: Martin Kvietok  Foto: Matej Hank, Marianna Dobisová

Pridaj komentár