V Jelšave si turisti môžu užiť novú sedemkilometrovú kolobežkovú trať

JELŠAVA – V Jelšave pribudla nová turistická atrakcia. Je ňou kolobežková trať, ktorá so svojou dĺžkou vyše sedem kilometrov, patrí medzi najdlhšie zjazdovky tohto typu na Slovensku. Smeruje z Hrádku priamo do mesta ku coburgovskému kaštieľu. Finančným partnerom projektu je organizácia Dobrý kraj pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

„Trasa je osobne veľmi zaujímavá a miestami aj adrenalínová, podľa toho, ako si niekto povolí brzdy. Jazda sa dá v pokoji užiť a rovnako sa kochať okolitou prírodou. Je o to veľký záujem, ľudia už boli nedočkaví na to oficiálne otvorenie. Verím, že ľudí to bude lákať aj počas letných prázdninových dní,“ uviedol na oficiálnom otváraní primátor Jelšavy Milan Kolesár.

Ako ďalej doplnil, trasa bude k dispozícii každý deň. „Pre nás bude lepšie sa nahlasovať dopredu, aby sme vedeli zabezpečiť trasu, pretože to riešime cez našu organizáciu Mestské služby, ktorá plní aj iné prioritné úlohy v komunálnej sfére. Zatiaľ nám to organizačne vychádza a pri väčšom nápore to budeme musieť vyriešiť aj zvýšením počtu zamestnancov,“ priblížil Kolesár.

Celkovo bude osem kolobežiek

Dovedna osem kolobežiek zakúpilo mesto s finančnou podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer. „Dotácia bola vo výške 3 700 eur a máme tri detské a päť veľkých kolobežiek. Mesto z toho financovalo 370 eur, čiže desať percent. Nakúpili sme aj príslušenstvo či ochranné prvky. Samozrejme, potrebujeme doriešiť aj pár technických vecí ako stojan na prevoz kolobežiek,“ povedal primátor s tým, že predpokladal, že trasa bude najdlhšou na Slovensku s prevýšením viac ako 550 metrov.

Trať pomôže spoznávať okolitú prírodu

Ako ďalej uviedol predseda BBSK Ján Lunter, práve táto služba pomôže k spoznávaniu prírody. „Táto trasa je niečo, čo chceme ponúknuť občanom a hodnotím ju najmä v tom kontexte, že to je dané spoluprácou. Naše zastupiteľstvo schválilo 1,7 milióna pre rozvojovú agentúru Dobrý kraj. Agentúra ďalej podporila všetky OOCR dvomi pracovníkmi, ktorí sa rozhodnú pre nejaký projekt. Okrem tejto trasy sme minulý týždeň otvorili aj ďalšie turistické atrakcie vo viacerých okresoch. Považujem to za veľmi dôležité, aby sme spoznávali, čo nám naši predkovia zanechali,“ dodal na záver Lunter.

Pridaj komentár