Okres Revúca má osem nových prípadov koronavírusu, R. Sobota dva

Rekordný počet prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, pribudol v okres Revúca. Celkovo evidujú zdravotníci za posledný deň až osem nových prípadov. Okrem Revúckeho okresu sa nákaza potvrdila aj v okres Rimavská Sobota, kde pribudli dvaja nakazení pacienti. Informuje o tom stránka Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI).

Ako uviedol komunikačný referát sekcie medzinárodných vzťahov a komunikácie úradu verejného zdravotníctva SR Dáša Račková, ohniská nákazy sú podchytené a rovnako sú zabezpečené aj protiepidemické opatrenia. „Z veľkej časti ide o prípady importovanej nákazy zo zahraničia, respektíve o prípady, ktoré sú s nimi v epidemiologickej súvislosti. U pozitívne testovaných osôb sú identifikované kontakty a v prípadoch úzkych kontaktov je nariadené ich testovanie na ochorenie COVID-19. U pozitívne testovaných osôb, ale aj úzkych kontaktov je nariadená domáca izolácia,“ doplnilaPodľa nášho zdroja by sa mali prípady vyskytovať v obciach Revúca (4), Lubeník (3) a Jelšava (1). O prípadoch z okresu Rimavská Sobota momentálne nemáme žiadne informácie.

DOPLNENÉ 19. 6. o 13:30:

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, v rámci hygienicko-epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji hlási RÚVZ Rimavská Sobota dovedna 13 prípadov ochorení na COVID -19. Takmer všetky súvisia s prípadmi, zistenými v bani Karviná v Českej republike.

„Ide o potvrdený prípad u 47-ročného muža, ktorý je od 8. júna 2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracuje ako baník v Karvinej v ČR). Udáva kontakt s pozitívnym prípadom (baník pracujúci v Karvinej v ČR). Pacient je bez klinických príznakov ochorenia. RÚVZ zabezpečuje protiepidemické opatrenia, vrátane vyhľadávania kontaktov,“ konkretizovala Tolnayová.

Doplnila, že včera (18. 6. 2020) hlásil RÚVZ tiež potvrdený prípad u 21-ročného muža z okresu Revúca, bez klinických príznakov ochorenia. „Ochorenie zistené protiepidemiologickým šetrením v rodine – je to syn baníka z Karvinej v ČR. Ďalší potvrdený prípad je u 36-ročného muža, ktorý je od 8. júna 2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracuje ako baník v Karvinej v ČR), udáva kontakt s pozitívnym prípadom (baník pracujúci v Karvinej v ČR). Pacient je bez klinických príznakov ochorenia,“ priblížila hovorkyňa.

Potvrdený je podľa nej aj prípad u 44-ročného muža, baníka, ktorý je takisto od 8. júna 2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia. RÚVZ R. Sobota hlási aj štyri potvrdené prípady (38 r. muža, 53 r. muža, 47 r. a 44 r. muža), ktoré sú v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracujú ako baníci v Karvinej v ČR), udávajú kontakt s pozitívnymi prípadmi. Traja pacienti sú bez klinických príznakov ochorenia, u jedného pacienta sú klinické príznaky ochorenia – bolesť celého tela, hlavy, sinusitida.

Ďalší potvrdený prípad je u 47 r. ženy z okresu Revúca, ktorá je bez klinických príznakov ochorenia. Ochorenie vyhľadali podľa Tolnayovej epidemiológovia v rámci protiepidemiologických opatrení v ohnisku (manželka baníka Karviná ČR).

„Potvrdili sa aj dva prípady u 39 r. ženy a 57 r. ženy (zamestnankyne predškolského kolektívneho zariadenia v okrese Revúca) bez pozitívnej cestovateľskej anamnézy. Jedna pacientka je bez klinických príznakov ochorenia, u druhej pacientky sa objavili klinické príznaky ochorenia: suchý kašeľ, bolesť hlavy,“ vymenovala hovorkyňa, podľa ktorej bol odber vykonaný v súvislosti s dieťaťom, navštevujúcim uvedené kolektívne zariadenie, ktoré bolo v kontakte s pozitívnou osobou (avšak dieťa testované s negat. výsledkom).

„RÚVZ so sídlom v Rimavskej Sobote vo všetkých týchto prípadoch zabezpečuje protiepidemické opatrenia, vrátane vyhľadávania kontaktov,“ uviedla Tolnayová.

Pridaj komentár