J. ŠIMKO: Páni urýchľovači – udavači robia cirkus a urážajú, že ide o čiernu stavbu primátora

RIMAVSKÁ SOBOTA/KURINEC – Aktuálne často diskutovaná téma ohľadom stavby spoločnosti ŠTÝL spol. s.r.o. v rekreačnej oblasti Kurinec – Zelená voda nabrala na obrátkach. Do tohto prípadu sa už „obuli“ aj celoslovenské média TV JOJ a TV Markíza. Sobotnik.sk v tejto súvislosti oslovil primátora mesta Rimavská Sobota Jozefa Šimka, ktorý je podľa portálu Finsat jedným zo štyroch spoločníkov firmy ŠTÝL spol. s.r.o., ktorá je majiteľom budovy Kúpalisko pri ASTRE na Kurinci.

„Firma ŠTÝL s.r.o. odkúpila pozemky na parcele KN-C 3969/1 od daňového úradu v roku 1997. Tento majetok bol odovzdaný majiteľke firme, bývalej manželke, Zlatici Šimkovej. Od roku 1997 do roku približne 2007 s pozemkom nič neurobili. Firma dala jedine zrekonštruovať budovu ASTRY, keďže bola v dezolátnom stave. V roku 2007 firma začala s oplotením. Firma požiadala mesto Rimavská Sobota o stavebné povolenie, ktoré nadobudlo platnosť 13. 10. 2009. Tento materiál podpísal bývalý primátor mesta Štefan Cifruš. Firma mala začať stavať, no vzhľadom na isté komplikácie sme chceli požiadať o úver a celkovú výstavbu areálu „Kúpalisko pri ASTRE“ odovzdať na výstavbu inej stavebnej firme. V roku 2010 som bol zvolený za primátora mesta a vtedy sme sa rozhodli, že stavať nebudeme a budovu bude riešiť môj syn,“ uviedol Šimko.

Ako ďalej doplnil, čuduje sa poslancom z klubu Odvážme sa zrýchliť, že si dovoľujú hovoriť o budove ako o čiernej stavbe. „Keby urýchľovači – udavači napísali, že istá časť stavby spoločnosti ŠTÝL spol. s.r.o. je na cudzom pozemku, to by som bral. Táto stavba nepatrí primátorovi. Považujem to za politický útok na moju osobu,“ priblížil.

Na pozemku mesta je 33 metrov štvorcových, problémy aj s ulicou Tulipánovou

Šimko ďalej povedal, že dal vypracovať geometrické zameranie tejto polohy. „Zistili sme, že 33 metrov štvorcových je na pozemku mesta. Páni urýchľovači robia z toho cirkus a urážajú, že ide o čiernu stavbu primátora. Túto stavbu som nezameral ja, ale geodet spoločne so stavebným dozorom a na základe toho začal môj syn stavať na pozemku,“ pokračoval primátor.

Geodetický výmer, v ktorom je vyznačený počet metrov štvorcových, ktoré stoja na pozemku mesta

Ako sám uviedol, „zo strany urýchľovačov, prepáčte udavačov, na mňa už za posledné roky bolo podaných niekoľko trestných oznámení na prokuratúru, NAKA, políciu, Odbor kriminálnej polície, Úrad verejného obstarávania a pod. Udávajú ma priamo i s podpismi, ale aj anonymne.“ Jedno z nich sa týkalo aj zabratých pozemkov na Tulipánovej ulici (Chrenovisko). „Je pravdou, že občania mesta, ktorí tam majú svoje domy, zabrali navyše niekoľko árov pozemkov mesta. Napádajú ma, že som zneužil právomoc verejného činiteľa, že s tým nerobím nič. Toto sú majetky oplotené spred tridsiatich rokov. Ja som sa o tomto probléme dozvedel minulý rok, že si posunuli ploty na územie mesta. Je to len čisté zavádzanie obyvateľov mesta Rimavská Sobota a považujem to za politické útoky,“ tvrdil Šimko a dodal, že spoločne s geodetmi idú tie pozemky zamerať.

„Tí občania, či chcú, či nie, musia pozemky odkúpiť, alebo plot posunúť v zmysle geometrického zamerania na kraj pozemku, ktorý majú vo vlastníctve. My to ponúkneme na predaj, ale jedine so súhlasom hasičov, pretože tam mala viesť požiarna cesta. Keby sme premerali všetky pozemky Rimavskej Soboty, značná časť, možno viac než 30 % by nebola v súlade s geometrickými plánmi. A teraz sa Vás pýtam pán redaktor, ale pýtam sa i občanov mesta, ako to ideme riešiť, snáď nie podávaním trestných oznámení na občanov, keď ide možno o priestupky v zmysle stavebného zákona?,“ reagoval Šimko.

Budovu financuje jeho syn

Ako ďalej v rozhovore Šimko uviedol, výstavbu budovy pod názvom Kúpalisko pri ASTRE, na základe rozhodnutia valnej hromady spoločnosti od prvopočiatku vykonáva a realizuje Jozef Šimko ml.

„Z firemných peňazí nešlo do budovy nič. Samozrejme, finančne som svojmu synovi pomohol aj ja. Páni urýchľovači – udavači o tom zrejme nevedia a mýlia sa a nakoľko v r. 2009 bolo vydané právoplatné stavebné povolenie mestom Rimavská Sobota s podpisom primátora mesta MUDr.Štefana Cifruša určite uznáte, že nejde o čiernu stavbu firmy a už vonkoncom nie o čiernu stavbu primátora,. Možno sa, už pomaly pred desiatimi rokmi, niečoho dopustil môj syn, možno malého priestupku v zmysle stavebného zákona, možno nekontroloval vytýčenie parcely stavebným dozorom či geodetom, no vinu za to nesie stavebný dozor a možno geodet. No určite nejde o trestný čin. Na druhej strane však treba povedať, že v danom prípade ide o 33 metrov štvorcových. Ani firma, ale ani môj syn, ktorý je realizátorom stavby neboli odkázaní na tých 33 metrov štvorcových, však firma tam vlastní cca. 50 árový (5000 m2) pozemok,“ povedal.

Z tohto mráčika nezaprší

Pre celoslovenské média TV JOJ a TV Markíza sa vyjadrovali hlavne poslanci rimavskosobotského poslaneckého klubu Roman Vaľo a Jaroslav Matzenauer. Podľa slov Vaľa si dali vypracovať znalecký posudok. „Závery znaleckého posudku sú také, že stavba vo vlastníctve spoločnosti ŠTÝL, kde je vlastníkom aj primátor mesta, zasahuje aj na parcelu 3966/70, ktorá je vo vlastníctve mesta a táto stavba nebola povolená na tejto parcele,“ povedal Vaľo pre obidve TV.

Podľa Šimka je tento znalecký posudok politický útok na jeho osobu. „Najväčšia vina je to, že 33 metrov štvorcových leží na pozemku vo vlastníctve mesta. Na ten znalecký posudok sa pozriem. Oni podali trestné oznámenie. Z tohto obláčika nezaprší rovnako, ako nezapršalo z predchádzajúcich 11-tich mráčikov trestných oznámení, ktoré podali. Maximálne sa môj syn dopustil malého priestupku, kde v normálnej spoločnosti, kde nie sú udavači, sa to takto nerieši. Komu je ten pozemok potrebný? Čo by tam mesto postavilo? Ak by povedali, aby sa to kúpilo, rešpektoval by som to,“ konkretizoval primátor.

Ako v prechádzajúcich dňoch zverejnil primátor na sociálnej sieti, v tejto veci chcel podať na poslancov trestné oznámenie. „Zatiaľ som k tomu nepristúpil. Počkám, kým sa dokončí toto trestné oznámenie a potom si pánov udavačov podám ja,“ povedal s tým, že dobre chápe, prečo to poslanci robia už viac ako rok a pol. „Neudávajú len mňa, udávajú mesto, vedúcich odborov, prednostu MsÚ ale aj rôznych iných ľudí, dodávateľov stavieb pre mesto. Zatiaľ sa im to nedarí. Orgány činné v trestnom konaní ich udania odmietajú ako nezákonné. Nikto nebol ani len priestupkom stíhaný za tých 11 trestných oznámení. Nerobia nič, len udávajú a špinia. Mám taký pocit, že tu niekoho veľmi mrzí, že prehral voľby o primátora mesta o 2000 hlasov, ktorý z pozadia riadi týchto udavačov,“ ukončil Šimko.

Zdroj a fotokópie: Jozef Šimko, Foto: Matej Hank, Sobotnik.sk

Pridaj komentár