V okrese R. Sobota stúpla v máji nezamestnanosť nad 20 %

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Okres Rimavská Sobota mal v máji mieru evidovanej nezamestnanosti vo výške 20,66 %. Stal sa tak jediným okresom v rámci celej SR, kde nezamestnanosť stúpla nad 20 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Rimavskosobotský okres zároveň zaznamenal najvyšší medzimesačný prírastok nezamestnanosti, keďže v apríli tu bola na úrovni ešte „len“ 18,64 %. Na druhom mieste najvyššej nezamestnanosti je okres Kežmarok, ktorý ju má na úrovni 19,04 percenta. Tretí je opäť „náš“ okres Revúca so 17,37 %.

Nadpriemerne vysoká je však i nezamestnanosť v ďalších okresoch našich regiónov: Rožňava (14,64 %), Poltár (13,64 %) a Lučenec (11,24% ). Tesne pod desiatimi percentami sa udržal Veľký Krtíš (9,98%), ale i tam je nezamestnanosť vyššia ako celoslovenský priemer, ktorý je 7,20 %.

Vyhliadky do budúcnosti pritom vyzerajú pesimisticky. Ako totiž upozorňuje napríklad Denník N, na začiatku koronakrízy sa očakávalo, že jej dopad na zamestnanosť sa v dôsledku sociálnej ochrany zamestnancov (napríklad výpovedné lehoty) začne prejavovať až po dvoch či troch mesiacoch. Vysoké čísla nezamestnanosti sa však ukázali už v apríli.

Práve v tomto mesiaci pritom Slovensko zaznamenalo historicky najprudší medzimesačný nárast nezamestnanosti, keď narástla z marcových 5,19 % na 6,57 %.

Zdroj: ÚPSVaR SR, Denník N

Pridaj komentár