R. SOBOTA: Majitelia pozemkov nesúhlasia s dokumentom o pôde, žiadajú zmenu legislatívy

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nesúhlas s dokumentom Regionálny územný systém ekologickej stability okresu Rimavská Sobota je dôvodom hromadnej pripomienky, pod ktorú sa podpísalo viac než 1100 ľudí – vlastníkov pôdy v regióne. Okresnému úradu (OÚ) Rimavská Sobota ju v piatok 26. 6. 2020 doručil exposlanec NR SR a jeden z majiteľov dotknutej pôdy Zsolt Simon.

Majitelia tvrdia, že rozhodnutím minulej vlády je zle nastavená príslušná legislatíva, ktorá sa zmenila k 1. 1. 2020. Ide napríklad o to, že je možné začať proces zmeny ornej pôdy na trávnatý porast len pomocou verejnej vyhlášky a nie je už o tom potrebné rokovať priamo s majiteľmi. Simon tvrdí, že takáto vyhláška bola zverejnená 18. mája počas pandemického obdobia, kedy ľudia chodili na úrady ešte menej než zvyčajne a mnohí sa tak o nej nemuseli vôbec dozvedieť.

„Predkladáme preto túto hromadnú pripomienku. My sme všetci majitelia orných pôd v okrese Rimavská Sobota v niektorej z dotknutých obcí. Považujeme za vrcholne neseriózne, že agentúra životného prostredia nakázala okresnému úradu začať konať 18. mája tohto roku na základe verejnej vyhlášky, keď bol vyhlásený núdzový stav v tejto krajine. Mnoho občanov malo obmedzený akýkoľvek pohyb. V tom čase spustili konanie, ktoré má za následok znehodnotenie majetku. Je to veľmi nefér. Tento dokument hovorí o tom, že sa zmení orná pôda na trvalý porast. Kým pôda má hodnotu okolo 2000 eur, trávnatá plocha len 500 eur,“ povedal Simon na brífingu pred Okresným úradom.

Ako ďalej doplnil, dokument obmedzuje hospodárenie pre súkromné spoločnosti, ohrozí pracovné miesta i príjmy samospráv. „Obecné úrady v rámci okresu Rimavská Sobota by prišli o niekoľko stotisíc eur z príjmov z daní z nehnuteľností. Považujeme to za vrcholne neseriózne. Keď to úradníci urobili spoza stola, je to rovnako problém, pretože nekomunikovali s vlastníkmi pozemkov. Je potrebné povedať, že bývalý minister životného prostredia (László Sólymos pozn. red.) obrazne napľul vlastným voličom do tváre, keď pripravil tento dokument  preto, aby mohol byť schválený na základe verejnej vyhlášky,“ hneval sa bývalý poslanec Národnej rady SR a dodal, že Slovenská agentúra životného prostredia navyše spojila všetkých 107 obcí v okrese do jedného konania.

Prvý okres na Slovensku

Okres Rimavská Sobota bol prvým, vlastníci pôdy podali pripomienku, no Simon nevylúčil, že ďalšie budú nasledovať. „Minulá a súčasná vláda má plné ústa potravinovej sebestačnosti. Ako má niekto produkovať, keď mu povedia, že na ornej pôde bude mať lúku. Keby tento dokument prešiel bez povšimnutia, stane sa záväzným a následne to budú farmári musieť vykonávať. Zrazu príde vlastník ornej pôdy, že chce predať svoj 20-hektárový pozemok a zistí, že má len štvrtinovú pôdu. Mnohí z poľnohospodárov si zobrali úvery na pôdu, kde budú hospodáriť a kým ju splatia, tak tá pôda bude týmto krokom znehodnotená. Dúfame, že súčasná vláda sa chopí sedliackeho rozumu a pristúpi zodpovedne k tomu, že bude napokon konanie v 107 obciach zvlášť,“ povedal Simon.

Podnikateľ Roman Nadok, ktorý tiež podpísal hromadnú pripomienku

Ďalej priblížil, že pripraví petíciu za zmenu zákona, aby orgány životného prostredia už nemohli prijať akékoľvek zmeny, ktoré sa týkajú súkromných vlastníkov, bez rokovania s nimi. „Chceme vypustiť možnosť konania verejnej vyhlášky. Treba osloviť každého jedného vlastníka pôdy. Nemôžeme si v demokratickej krajine šliapať po ústavných právach vlastníkov,“ konkretizoval Simon.

Chcú ma pripraviť o živobytie

Ako povedal jeden z dotknutých farmárov Roman Nadok, k hromadnej pripomienke sa pridal hlavne pre to, že je ohrozené jeho vlastníctvo a živobytie. „Ak má niekto o vašom majetku rozhodovať vyvesením tabule, to je férové?. Keď mi z pôdy, na ktorú mám úver, zostane len štvrtina ceny, nie je to férové. Zaviazal som sa na splácanie úveru na 20 rokov na pôdu, na ktorej nemôžem ani hospodáriť,“ povedal Nadok s tým, že hospodári celkovo na 600 hektároch a dokúpil majetok je na 70 hektároch.

Pridaj komentár