Kto bude prednosta Okresného úradu R. Sobota? Spomína sa viac mien

RIMAVSKÁ SOBOTA – Jedným z aktuálnych zámerov vládnej koalície, resp. jej najsilnejšieho subjektu, hnutia OľaNO, je výmena prednostov okresných úradov (OÚ). Tí sú akousi predĺženou rukou vlády, resp. jej prostredníkom v regiónoch.

Zisťovali sme, kto by mohol byť do tejto funkcie menovaný v Rimavskosobotskom okrese. Naše zdroje nám najčastejšie uviedli štyri mená – Radovan Ceglédy, Jaroslav Matzenauer, Milan Migaľa a Branislav Veselko. Zdôrazňujeme, že ide o neoficiálne informácie.

Rado Ceglédy je podnikateľ a občiansky aktivista, ktorý v minulých komunálnych voľbách kandidoval na post primátora Rimavskej Soboty. Ako pre náš portál povedal, o funkciu prednostu nemá záujem.

„Samozrejme, že takéto reči boli, ale ja som hneď na začiatku deklaroval, že za žiadnych okolností úradníka robiť nemôžem. Jednak nemám na to vzdelanie a hlavne to robiť neviem. Úradníkom môže byť človek, ktorý sa vyzná v papieroch. Ja som manažér, nie účtovník,“ zdôraznil Ceglédy.

Oslovili sme aj Jaroslava Matzenauera, ktorý je v súčasnosti poslancom mestského zastupiteľstva (MsZ) R. Sobota. „Počujem to prvý krát, nikto ma v tejto veci neoslovil. Ani som o tom, že by som mal byť prednostom, neuvažoval,“ odpovedal nám s tým, že jeho meno sa možno v tejto súvislosti spomínalo preto, že v parlamentných voľbách kandidoval za stranu Za ľudí.

Ďalší kandidáti

Žiadosť o stanovisko k tejto záležitosti sme poslali aj ďalším dvom spomínaným potenciálnym kandidátom – M. Migaľovi, ktorý bol náčelník Mestskej polície Hnúšťa a v súčasnosti je vedúcim kancelárie primátora, ako aj B. Veselkovi, ktorý je projektant a okresný šéf OľaNO. Ako obaja uviedli, rovnako o tomto počujú po prvý raz a o túto funkciu sa nezaujímajú.

„Mne sa protiví politika či na celoštátnej alebo na lokálnej úrovni. Prednosta OÚ je čisto politická funkcia. Ktokoľvek by ma s takou ponukou oslovil, bez váhania by som to odmietol. Druhý dôvod je, že aj keby to politická funkcia nebola, odmietol by som to, pretože sa viem zhodnotiť a poznám svoje schopnosti a vedomosti. Určite na takýto stupeň riadenia orgánu štátnej správy nemám. Po tretie, nikto ma s týmto neoslovil, nemám za sebou žiadne politické zázemie, nie som politicky angažovaný a nikdy ani nebudem,“ uviedol Migaľa pre Sobotnik.sk.

Okrem uvedených mien iné zdroje spomínajú aj ďalších potenciálnych kandidátov na prednostu OÚ R. Sobota. Podľa portálu Ujszo.com je ním napríklad podnikateľ Ferenc Auxt, bývalý poslanec rimavskosobotského MsZ a terajší člen zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja.

DOPLNENÉ 2. 6. 2020 o 14:40: Ako nám potvrdili ďalšie dva zdroje, jedným z horúcich kandidátov je i pedagóg a poslanec hnúšťanského MsZ Marian Petrok. Sám však túto informáciu pre náš portál nepotvrdil – ako uviedol, o niečom podobnom zatiaľ nepočul.

Kritika za spôsob výberu prednostov

Spôsob, akým sa najsilnejšie vládne hnutie rozhodlo vybrať prednostov okresných úradov, sa stal terčom kritiky z viacerých strán. Ako informuje portál Sme.sk, pred voľbami chcela táto strana odpolitizovanie verejnej správy a programe okrem iného uvádzala, že na výbere prednostov sa budú môcť podieľať aj samotní zamestnanci úradov. Dnes už tieto posty chce obsadiť priamou nomináciou a kandidátov vyberá cez takzvané výberové komisie.

Tento spôsob kritizoval napríklad bývalý premiér Peter Pellegrini zo Smeru-SD, ale aj členovia terajšej koalície Veronika Remišová a Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Spôsob obsadzovania štátnych podnikov a okresných úradov zanecháva trpkú pachuť v ústach. Sľubovali sme my, ale aj iní, transparentné výberové konania do inštitúcií a orgánov. Namiesto transparentnosti si však jedna strana vytvorila vlastné komisie s vlastnými pravidlami, ktoré rozhodujú o tom, kto bude ovládať ktorý úrad,napísal Šeliga na Facebooku s tým, že to nie je dobrý signál pre verejnosť ani pre koaličných partnerov.

V súčasnosti je prednostom OÚ Rimavská Sobota Csaba Csízi, ktorého nominovala v súčasnosti už mimoparlamentná strana Most-Híd.

DOPLNENÉ 6. júla 2020: Vládne hnutie OĽaNO na stránke prednostovia.sk zverejnilo kandidátov na tieto posty v rámci jednotlivých okresov. V R. Sobote je ním vedúci katastrálneho oddelenia OÚ R. Sobota Peter Pavlík. V okrese Revúca ním je technológ Igor Škvarľa a v okrese Lučenec personalistka z Fiľakova Natália Teleková.

Vo Veľkokrtíšskom okrese je kandidátkou správkyňa dane Daňového úradu SR Mária Rechová zo Želoviec, v Poltári samostatne zárobkovo činná osoba Svetlana Václavíková. V Rožňavskom okrese zatiaľ kandidát nebol vybraný.

OľaNO zároveň so zverejnením kandidátov požiadalo ľudí, aby ich „lustrovali“ a priamo na stránke prednostovia.sk posielali prípadné podnety.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár