V obciach Muránska Zdychava a Huta platí mimoriadna situácia pre roztrhnutý asfalt

MURÁNSKA ZDYCHAVA/MURÁNSKA HUTA – Včerajšie prívalové dažde v okrese Revúca spôsobili značnú škodu na miestnych komunikáciách, kde potrhalo veľké kusy asfaltu. Na celú situáciu zareagoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), keď obce Muránska Zdychava a Muránska Huta navštívil predseda BBSK Ján Lunter. Ten vyhlásil mimoriadnu situáciu v dedinách. Informoval o tom kraj na svojom Facebooku.

„Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu,“ napísal na svojej facebookovej stránke.

Ako ďalej na sociálnej sieti uviedol, Lunter sa zúčastnil na krízovom štábe pri Okresnom úrade v Revúcej. „Cesta II/531 je vážne poškodená na približne pol kilometrovom úseku tak, že polovicu cesty zobrala prívalová voda aj so zvodidlami dole. Druhá polovica je podmáčaná a nestabilná, preto z nej v tejto chvíli musí byť vylúčená všetka doprava v úseku Muráň – Predná Hora. Oprava potrvá zrejme niekoľko mesiacov. Je potrebné, aby si cestu prezreli statici i projektanti a prijali najoptimálnejšie riešenie pre jej opravu,“ povedal po prehliadke aktuálneho stavu Lunter.

Kraj následne doplnil, že pre obyvateľov s trvalým a prechodným pobytom v obci Muránska Huta či pracovníci tejto obce majú povolenie prejsť do obce cez Muránsku planinu. Oprávnenosť tohto prechodu budú kontrolovať policajné hliadky. „Budeme sa snažiť, aby ľudia čo najmenej pocítili to, čo sa stalo a odstraňovať škody v čo najkratšom čase. Podľa dostupných informácií tu spadlo viac ako 130 milimetrov zrážok, čo je obrovské číslo. Na podobné extrémne výkyvy počasia sa budeme musieť zrejme v budúcnosti pripraviť. Dôležitá je tu spolupráca aj s lesníkmi a poľnohospodármi, ktorí svojou činnosťou do veľkej miery formujú krajinu,“ priblížil Lunter. V jednom pruhu je však prejazdná cesta do Muránskej Zdychavy aj to len pre osobné vozidlá.

Zdroj a foto: Facebook BBSK

Pridaj komentár