Silné dažde robili skazu od Kocihy po Tisovec

RIMAVSKÉ ZALUŽANY – Silné dažde spôsobili povodeň v obci Rimavské Zalužany, kde sa vylial miestny potok. Ako Sobotnik.sk informovali miestni obyvatelia, voda zaplavila niekoľko dvorov, ktoré sú bližšie pri potoku.

Zamočil som si už tri bundy. Aktuálne sú na mieste hasiči, ktorí celú situáciu zachraňujú,“ povedal obyvateľ Rimavských Zalužian. Povodne majú aj v iných obciach, ako Rimavská Baňa, Klenovec či Kociha a voda stojí aj na cestách.

Ako pre Sobotnik.sk uviedol primátor Hnúšte Roman Lebeda, mesto nemá problém so stojacou vodou na cestách. „Po poslednej povodni v auguste minulého roku sme vyčistili všetky kanalizačné vpuste a koše a ukázalo sa, že tieto opatrenia sú potrebné. Držím palce obyvateľom Klenovca, Rim. Bane, Kocihy a Rim. Zalužian, aby to všetko zvládli,“ vyjadril sa Lebeda.

V Hnúšti problémy s povodňami momentálne nemajú

Sobotnik.sk informovala o situácii aj starostka Rimavskej Bani Elena Polóniová. „Vybrežil sa nám potok Repno, ale už je to v poriadku. Nebolo to žiadnymi nánosmi, ale len množstvom vody. Druhý baňanský potok mal problém s objemom a mierne pretekal do domov. Máme lokalitu, kde bývajú Rómovia, kde je cesta úplne vymytá. Zasahujú aj dobrovoľní hasiči z obce,“ povedala Polóniová s tým, že inú pomoc momentálne nepotrebujú.

Povodeň v Rimavskej Bani

O situácii v obci Klenovec nás informovala aj starostka obce Zlata Kaštanová. „Momentálne situáciu monitorujeme. Niečo ide kanálmi, potokom či cestami ale nie je to vážne. Obecní zamestnanci išli čistiť rošt do rómskej osady, aby ho neupchalo. Väčšia voda išla z Pavlínky a od baptistického cintorína. Prichádzajú prívalové dažde a je isté, že spadne ešte veľa vody,“ konkretizovala Kaštanová.

Povodeň zasiahla aj obec Kociha, o ktorej nás informovala starostka Tatiana Klimová. „Prišiel prívalový dážď. Nad obcou máme pole, kde aj v minulosti tieklo väčšie množstvo vody a aj teraz nám prinieslo vodu do obce a hlavne na cestu I. triedy, ktorú už vytopilo a donieslo tam všetok neporiadok ako piesok a štrk. Hasiči v obci nezasahujú a vytopilo len jeden dvor,“ tvrdila Klimová.

Silné dažde zasiahli aj okres Revúca, kde je podľa zatiaľ zistených informácii vyliaty potok v Lubeníku v okrese Revúca. V okresnom meste povodne nezasiahli, čo potvrdil aj primátor Július Buchta. „Bolo to na hrane s povodňami, ale nič vážne sa neudialo. My sme práve dokončili úpravu koryta rieky Zdychavka, ktorá nás finančne vyšla vo výške 670-tisíc eur,“ uviedol Buchta.

V Revúcej vďaka úprave koryta rieky povodne nemajú

Na severe okresu Rimavská Sobota, v Tisovci spôsobili silné dažde tiež povodeň. „Naši tisovskí hasiči odčerpávajú vodu z pivníc, ostatné sa bude dočisťovať z ciest zajtra plus treba čistiť priepusty,“ priblížila Irena Milecová, primátorka mesta.

Situácia je vážna aj v okolí salaša Zbojská, kde sú na ceste popadané stromy a hasiči ich musia odpratávať. Je určite potrebné rátať aj s obmedzeniami.

DOPLNENÉ 14. 6. 2020 o 21:55: Podľa informácií portálu iMeteo.sk boli jedny z najintenzívnejších zrážok v okolí Tisovca, Revúcej či Poltára. „Zrážkovo najvýdatnejšie búrky sú v oblasti Brezna, Detvy, Tisovca a Revúcej. V tejto oblasti počas búrky padá 30 až 50 mm zrážok. Rekordom je búrková bunka, ktorá sa nachádzala severne od Poltára. V tejto búrkovej bunke počas búrky mohlo spadnúť na základe radarových dát až okolo 100 mm zrážok,“ píše iMeteo.sk.

Silná búrka bola podľa portálu aj v Lučenci:

Pridaj komentár