B. Kollár: Navrhujem zastaviť zonáciu Muránskej planiny

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár navrhne zastaviť prebiehajúcu zonáciu Národneho parku (NP) Muránska planina a celý proces začať odznova aj s prihliadnutím na záujmy miestnych obyvateľov. Informoval o tom na brífingu po rokovaní o budúcnosti NP v Tisovci. Spomenul tiež, že v tomto zmysle informoval aj premiéra Igora Matoviča a po návrate do Bratislavy mu poskytne podrobnejšie informácie.

Na diskusii sa okrem predsedu Národnej rady zúčastnili aj primátori či starostovia okolitých a zainteresovaných obcí. Pre média sa vyjadrila aj primátorka mesta Tisovec Irena Milecová, ktorá rozprávala o včerajšej tlačovej konferencii ministrov Jána Budaja a Jána Mičovského.

Milecová: Rozhodovali o nás bez nás

„Ja som sa snažila pozrieť si zo záznamu tlačovú besedu pánov ministrov, ktorú mali. Hrozne ma mrzí, že sa nepýtajú na názor obyvateľov regiónu, ktorých sa návrh zonácie dotýka. Jednoducho, myslím si, že sme ďaleko po revolúcii, aby nám niekto niečo diktoval a rozhodoval za nás. Tu žijú svojprávni ľudia, ktorí majú svoje potreby a potrebujú tu prežiť. Nepáči sa mi, že rozprávajú o zonácii ako o hotovej veci. My sme doteraz nedostali odpoveď na svoje pripomienky ,ktoré sme zaslali. Myslím si že pokiaľ chcú s nami rokovať, sme právoplatní občania tejto republiky a máme právo sa vyjadrovať v tejto veci za svojich obyvateľov. Zarazilo ma to, čo rozprával pán minister ako o úchvatnej veci. Ide o práčku ovčej vlny. Mala by byť v Klenovci, ale zamestná len štyri či päť ľudí. Toto nie je pomoc regiónu,“ reagovala Milecová na margo včerajšej tlačovej besedy.

Hlavný prínos dnešného stretnutia vidí v tom, že samosprávy a miestnych obyvateľov konečne niekto vypočuje. „Lebo doteraz nás nikto ani nevypočul, ani tým odborníkov, ktorí tu sú,“ zakončila Milecová. Ako ďalej doplnila, mrzí ju, že zonáciu chceli urobiť v expresne rýchlom čase. „Bol tu pán primátor Mokoš z Vysokých Tatier. Tam zonácia trvala 20 rokov. V Slovenskom raji trvala zonácia tri roky. U nás ju chcú urobiť hneď. Neviem do čoho nás tlačia,“ dodala.

Zonáciu spravia, no iným spôsobom

Ako priblížil Boris Kollár, rozhodne súhlasí s návrhom zonácie NP, no tento spôsob nepodporuje. „Zonácia musí prebehnúť, to je jasné. Treba si však stanoviť postup, ktorý by bol korektný voči ľuďom či samospráve. Nesmieme odtiaľto vyhnať ľudí a pracovnú silu. Podľa toho, čo som teraz počul od ľudí, ktorí vyzbierali v petícii vyše 7-tisíc podpisov, musíme ich vypočuť a žiadna vláda to nemôže nechať tak. Nie je prípustné pre samosprávy, aby tá bezzásahová zóna tvorila 50 %. Ľudia sú úplne nešťastní a búria. Podľa mňa majú pravdu. musíme s nimi začať rokovať a nemôžeme len tak od stola prijať rozhodnutia,“ povedal Kollár.

Ďalej predseda vlády doplnil, že zonácia sa týka 15-tich samospráv a je potrebné ich vypočuť. „Táto vláda má priniesť zmenu. Budem bojovať za to, aby sme zonáciu urobili citlivo. Sadneme si za stôl a budeme rokovať tak, aby boli ľudia spokojní. Sme vláda, ktorá má stáť za ľuďmi. Dopadne to nejakým kompromisom a ľudia s tým súhlasia,“ tvrdil predseda Národnej rady s tým, že je potrebné zastaviť terajší návrh zonácie a začať odznova.

Goldschmidt a Buchta: Treba mať na zreteli aj zamestnanosť

Ako povedal starosta Muráňa Roman Goldschmidt, pôvodný návrh zonácie rátal s tým, že bezzásahová zóna sa zvýši zo 14 na 18 percent rozlohy parku, voči čomu nemal nikto z miestnych výhrady. „Návrh, ktorý nám však predostreli v marci, riešil už bezzásahovú zónu v prvotnom štádiu na 50 percentách a v ďalších 30 rokoch jej navýšenie o ďalších 24 percent,“ vysvetlil Goldschmidt, podľa ktorého by tento variant spôsobil zvýšenie nezamestnanosti a ďalší odchod ľudí z regiónu.

Podľa primátora Revúcej Júliusa Buchtu už v minulosti pristupovali k problematike zonácie Muránskej planiny hlavne z pohľadu udržania zamestnanosti v regióne. „V okrese Revúca je súčasná nezamestnanosť 20,74 percenta. Od februára 2020 nám pribudlo 400 nových uchádzačov na úrad práce. Je predpoklad, že toto číslo bude len rásť vzhľadom na súčasnú situáciu,“ načrtol Buchta a dodal, že samospráva sa preto musí snažiť udržať existujúce miesta.

One Reply to “B. Kollár: Navrhujem zastaviť zonáciu Muránskej planiny”

  1. Pingback: B. KOLLÁR: Reformy v dnešnej podobe by znamenali vyľudnenie okresov

Pridaj komentár