Študenti EGT absolvovali videohovor s europoslancami

TISOVEC – Študenti Evanjelického gymnázia v Tisovci (EGT) absolvovali videohovor s europoslancami Michalom Šimečkom (Progresívne Slovensko) a Ivanom Štefancom (Kresťanskodemokratické hnutie) v rámci programu Ambasádorská škola Európskeho programu (EPAS). Ich hlavnou témou bolo priblížiť študentom fungovanie Európskej únie v čase koronavírusu, ale aj predtým.

Na úvod sa obaja poslanci Európskeho parlamentu predstavili a priblížili, ako funguje Európska únia a ako to oni vnímajú. „Je to výnimočná situácia na európskom kontinente, že máme EÚ. V minulosti tu boli vojny, veľké spory medzi národmi, ktoré sa riešili bitkami. Dnes sa riešia v Európskom parlamente. Je to veľký dar pre nás,“ začal Šimečka.

Ako ďalej doplnil Štefanec, v Európskom parlamente je 8 politických skupín. „Nevyhráva ten, kto kričí, ale ten, kto bojuje,“ dodal.

Typický deň europoslanca

Jednou z otázok od študentov bolo, ako vyzerá bežný deň europoslanca. „Taký neexistuje, každý je iný. Funguje to tak, že od rána 8:00 máme stretnutia politickej frakcie, prejednávajú sa rozhodnutia. Špeciálne rokuje aj 100 liberálov navyše niekoľkokrát do týždňa, kde rokujeme o jednotlivých bodoch, na ktorých nám záleží. Veľa času trávim čítaním podkladov a vytváraním názoru na všetky dokumenty. To najdôležitejšie je hlasovanie v Štrasburgu raz do mesiaca, ktoré je intenzívnejšie ako obyčajné rokovanie. Teraz rokujeme hlavne on-line,“ predstavil svoj deň Šimečka.

O svojom bežnom dni povedal aj Štefanec.„Deň je naplnený stretnutiami a jednaniami. Typicky trávime 3 týždne v Bruseli, týždeň v Štrasburgu. Budúci týždeň máme plénum po dlhej dobe,“ doplnil s tým, že najdôležitejšou časťou stretnutia je príprava. Ako ďalej dodal, vlastné návrhy nemôžu prednášať, ale len modifikovať legislatívy, ktoré prináša Európska komisia. „Dohodu potom nakoniec musí schváliť Európsky parlament, Európska komisia a Európska rada,“ konkretizoval.

Snaha šíriť posolstvo EÚ

Vo svojom vyjadrení pokračoval ďalej Šimečka o tom, prečo sa rozhodol absolvovať videohovor so študentami. „Považoval som to za dôležité z toho hľadiska, aby som  bol v kontakte so Slovenskom. Slovenskí voliči mali pocit, že žijú iba v Bruseli. Európska politika je rovnako aj slovenská politika, zastupujeme záujmy hlavne slovenských občanov. Slovenská a európska politika je podľa mňa to isté,“ priblížil.

Štefanec ďalej povedal, že podobné hovory absolvuje na pravidelnej báze. „Nie je to moja prvá diskusia, mám ich každý týždeň. Pred pandémiou koronavírusu som ich robil osobne, teraz online. Považujem to za dôležité hlavne preto, lebo si myslím, že vyučovanie na stredných školách o Európskej únii by mohlo byť aj lepšie. V osnovách nie je dosť priestoru pre vzdelávanie o moderných dejinách. Rovnako sa teším, že úroveň vzdelania stále rastie,“ tvrdí.

Aktivity Uhríka

Po náhlom odchode Šimečku z videohovoru ostal v diskusii len druhý interesovaný, Štefanec. Na otázku študenta ohľadom aktivít Milana Uhríka z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) odpovedal takto: „Robil to aj vo svojej kampani. Šíri dezinformácie aj s celou svojou stranou. Nedá sa tomu však zabrániť, ale dá sa to vyvrátiť argumentami a faktami. Na jednej strane, pokiaľ by to porušilo etický kódex, dá sa zakročiť cez majiteľov sociálnych sietí, kde svoje videá zverejňuje. Nikomu v živote neviete zabrániť povedať svoj názor. Preto považujem za dôležité učenie kritického myslenia,“ myslí si Štefanec.

Ako v závere doplnil, je rád, že plány tejto strany neboli úspešné. „Nie je tomu tak dávno, keď pán Uhrík s jeho stranou zbierali podpisy na vystúpenie z  EÚ a NATO. Už to nerobia a som rád, že nenašli toľko ľudí, aby to prešlo. Nehovorili potom už, že chcú vystúpiť, ale začali, že chcú niektoré veci zmeniť. V rámci demokracie máme aj také názory, nie sú len na Slovensku, ale aj v iných krajinách. Extrémna pravica vzrástla, no nie až tak, ako sa hovorilo. Verím, že budú prehrávať aj naďalej ako v predošlých voľbách,“ dodal na záver Štefanec.

Pridaj komentár