Africký mor ošípaných je už aj v okrese Rimavská Sobota

Africký mor ošípanýchRIMAVSKÁ SOBOTA – Africký mor ošípaných (AMO) bol zaznamenaný už aj v okrese Rimavská Sobota. Šlo o diviaka uloveného v katastri obce Lenka, zhruba štyri kilometre od slovensko-maďarskej hranice. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV) SR s tým, že na maďarskej strane je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov.

Dňa 27.07.2020 bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uloveného diviaka v okrese Rimavská Sobota. Ide o prvé potvrdenie výskytu nákazy v tomto okrese,“ konkretizuje rezort pôdohospodárstva.

Zrejme šlo o priame zavlečenie z Maďarska

Pokiaľ ide o zavlečenie nákazy, podľa ministerstva je predpokladom jej priameho zavlečenia migrácia diviačej zveri cez hranicu. „Spôsob zavlečenia bude predmetom epizootologického šetrenia v najbližších dňoch. Významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor (značný pohyb ľudí),“ dodáva ministerstvo.

Agrorezort zároveň nemôže vylúčiť, že v najbližších dňoch môže dôjsť k ďalším nálezom, najmä uhynutých diviakov. Na Slovensku intenzívne prebieha žatva, ktorá môže odhaliť jednak pozostatky uhynutej diviačej zveri, ale zároveň poľnohospodárske práce prispejú k migrácii diviakov, ktoré sa presúvajú do porastov kukurice.

Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Rimavská Sobota vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu resp. spomaliť šírenie nákazy.

Poľovníci intenzívne lovia, v Maďarsku je s morom zlá situácia

Na Slovensku bol pre mor poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý podľa ministerstva zareagovali zodpovedne a každý mesiac prekonávajú najvyššie počty ulovených diviakov. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále prebieha vyšetrovanie odovzdaných vzoriek.

„Situácia za našimi hranicami je katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali okolo 7 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Maďarsku – 2 900 prípadov a 2 700 prípadov v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom,“ dodal rezort.

Situácia sa zhoršuje aj u nás

Situácia s nákazou afrického moru ošípaných sa aj na Slovensku podľa agrorezortu výrazne zhoršuje. Od prvého prípadu pozitívneho nálezu afrického moru ošípaných na území Slovenskej republiky už uplynul rok. Počas tohto obdobia sa nákaza rozšírila v poradí už do šiesteho okresu na Slovensku. K okresu Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice-mesto, len pred týždňom veterinári zaznamenali pozitívny nález v okrese Rožňava a najnovšie pribudol okres Rimavská Sobota.

Celkovo na Slovensku evidujeme podľa ministerstva pôdohospodárstva už 221 prípadov AMO u diviačej zveri.

Zdroj: MPaRV SR, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár