Fiľakovo dokončuje obnovu podhradia, otvára aj Fiľakovský hrad

FIĽAKOVO – Fiľakovský hrad po mesiacoch sprístupnili verejnosti. Návštevníkov víta viacerými novinkami.

Hoci sa turistická sezóna na miestnom hrade tradične otvára už počas marca, v tomto roku ostal až do konca júna zatvorený. Dôvodom bola koronakríza, ale aj realizácia rozsiahlych stavebných prác.

V rámci cezhraničného projektu INTERREG na revitalizáciu podhradia, ktorý je jedným z najväčších projektových úspechov samosprávy Fiľakova, v tomto roku vymenili strechu na Bebekovej bašte, počas posledných dní dostala strechu aj delová bašta a prístupovú cestu do areálu, ktorá bola doposiaľ iba vysypaná štrkom, vyložili čadičom. V rámci týchto prác na zamestnancov hradu čakalo veľké prekvapenie. „Na dolnom hrade sme našli ľudské pozostatky. Otvorili sme preto jednu sondu. Tam sme zistili, že sa tu nachádzajú kosti minimálne štyroch ľudí,“ priblížila riaditeľka Viktória Tittonová s tým, že nájdené artefakty budú podliehať ďalšiemu skúmaniu.

Úspešný projekt

Počas minulého roka vďaka dotácii z projektu samospráva vybudovala v podhradí nové parkovisko pre autobusy i osobné autá, verejné toalety, zrekonštruovalo poslednú baštu mestského opevnenia i vínny dom na dolnom hrade. Vyasfaltovala tiež časti ulíc v podhradí a dokončila pešiu zónu vedúcu k autobusovej stanici.

„Napriek mnohým byrokratickým prekážkam, kvôli ktorým sme realizáciu projektu museli takmer o rok predĺžiť, sa nám podarilo, o čom sme dlhé roky len snívali. Vďaka tvrdej práci všetkých zainteresovaných kolegov privíta v tomto roku návštevníkov hrad vo výbornej kondícii, atraktívnejší, ako kedykoľvek predtým. Veríme, že sa nám tým podarilo urobiť veľký krok v obnove a záchrane národnej kultúrnej pamiatky. Bude to zároveň veľký stimul pre cestovný ruch v našom meste i mikroregióne. Po našich skúsenostiach na Podhradskej ulici, ktorá sa v minulosti po jej rekonštrukcii stala atraktívnou pre miestnych podnikateľov očakávame, že vďaka revitalizácii sa podobne podarí zmeniť aj charakter zvyšnej časti podhradia – že tu vzniknú nové prevádzky, lokalita sa bude naďalej skultúrňovať a prispeje to k ďalšiemu rozvoju centra mesta,“ vyjadril sa primátor mesta Attila Agócs.

Okrem spomínaného veľkého projektu prebiehajú na hrade paralelne ďalšie menšie projekty. Jeden z nich je zameraný na sprístupnenie delostreleckých pozícií na strednom hrade, dotáciu naň dostalo mesto od ministerstva kultúry. V súvislosti s týmto projektom tak mohlo mesto na Fiľakovský hrad zamestnať ďalších nezamestnaných.

Na to nadväzuje náš vlastný múzejný projekt podporený dotáciou z kraja. Súvisí s umiestnením odvodňovacích drenáží na strednom hrade,“ uzavrela riaditeľka.

Zdroj a foto: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta

Pridaj komentár