Naše regióny opäť potrápili búrky i vietor, sú vydané výstrahy

Foto: Ivan Scania Čatloš, facebooková skupina Dopravný servis – Okres RA-RV-RS a okolie (SR)

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Dovedna desať výjazdov vykonali v sobotu 11. júla 2020 hasiči v rámci Banskobystrického kraja v dôsledku zlého počasia. Informuje o tom prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na Facebooku s tým, že po Nitrianskom kraji, kde bolo až 16 výjazdov, bola druhá najhoršia situácia práve u nás.

Ako už býva smutným pravidlom, najviac bol zasiahnutý sever Gemera-Malohontu, konkrétne okolie Tisovca a Revúcej. Na horskom priechode Dielik silný vietor lámal konáre – niektoré padli, alebo ich zohlo nad vozovku, ako vidieť na fotke, ktorú vo facebookovej skupine Dopravný servis – Okres RA-RV-RS a okolie (SR) zverejnil Ivan Scania Čatloš:

Foto: Ivan Scania Čatloš, facebooková skupina Dopravný servis – Okres RA-RV-RS a okolie (SR)

Intenzívny vietor zasiahol aj Revúcu, ako sme sa presvedčili priamo v meste. Zaznamenali sme výjazd minimálne troch hasičských áut. Mračilo sa a fúkalo aj nad Rožňavou, zatiaľ však nemáme informácie, že by tam počasie napáchalo závažnejšie škody.

Naopak, v rámci Rožňavského okresu je pre výčiny počasia bez prúdu dolná časť obce Rakovnica, informuje o tom na Facebooku jej samospráva. „Na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje. Za vzniknutú situáciu sa ospravedlňujeme,“ dodáva.

Stred Rimavskosobotského okresu hlavný búrkový front len “lízol“, silnejší vietor sa tu vyskytol iba krátko a zrážky neboli príliš intenzívne. Podobne to bolo v okolí Fiľakova, kde tiež večer popršalo, ale vrtochy počasia tam nezažili. Na severe Poltárskeho okresu, v rekreačnej oblasti Kokava-Línia bola búrka s intenzívnym dažďom, ale našťastie bez silného vetra. Búrky sa vyskytovali aj v okolí Línie.

So zlým počasím treba rátať aj naďalej, cez naše regióny opäť prechádza búrkový front a Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre celý Novohrad a Gemer-Malohont výstrahu 1. stupňa pred búrkami. Tá v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec a Poltár platí dnes do 23:00 a pre okresy R. Sobota, Revúca a Rožňava do 12. 7. do 3:00. Pre okres Rožňava navyše platí aj výstraha pred silným vetrom do 12. 7. do 12:00. Pre celý Gemer okrem toho platí hydrologická výstraha 1. stupňa.

Zdroj: Sobotnik.sk, SHMÚ, Prezídium HaZZ, Foto: Ivan Scania Čatloš

Pridaj komentár