KOKAVA N. RIMAVICOU: Letavy privítajú umelcov už po 35. raz

KOKAVA NAD RIMAVICOU – Napriek svetovej pandémii sa podarilo organizátorom letného umeleckého tábora Letavy pripraviť tohto roku jubilejný 35. ročník podujatia. Koná sa 2. až 9. augusta 2020 v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár. Na tvorcov umenia čaká opäť viacero umeleckých dielní z rôznych druhov a žánrov umenia.

Účastníci z celej Európy

Letavy podľa organizátorov už dávno nie sú len letným táborom výtvarníkov. „K letavským výtvarným dielňam patria dielne kresby, maľby, keramiky. Medzi tradičné dielne patrí už aj herecká tvorba, digitálna fotografia, hudobno-textárska a tanečná tvorba, pantomíma či literárna a bábkarská dielňa. Najväčší záujem je o tanečnú a herecko-režijnú tvorbu,“ priblížili organizátori.

Tohto roku však nezaradili z dôvodu celosvetovej pandémie COVID 19, žiadne nové dielne. „Oslavou a úspechom tohto ročníka bude, že sa vôbec môže uskutočniť,“ podotkli.

Veľké letavské mená

Lektormi jednotlivých dielní sú umelci, ktorí vo svojich oboroch pracujú s takouto formou workshopov. Medzi nimi sú napríklad choreograf Laco Cmorej, herečka Jana Oľhová, mím Miroslav Kasprzyk, textár a spisovateľ Vlado Janček, divadelný režisér a dramatik Dušan Vicen a ďalší.

Diela vytvorené počas celého týždňa budú verejne prezentované na Nočnej piatkovej vernisáži priamo v tábore a v sobotu od popoludnia až do polnoci na „Prezentácii“ ostatných umeleckých dielní. Organizátorom nejde len o samotnú tvorbu, ale aj o rozvoj mladých ľudí, ich konfrontáciu s názormi ostatných účastníkov tábora a vytváranie si nových pohľadov na tvorbu a umenie vôbec.

Aj 35. ročník prinesie hudobné koncerty, happeningy, autorské čítania, improvizácie či premietania historických dokumentov z histórie Letáv. Vo večerných programoch sa môžu účastníci tešiť na koncerty Saténových rúk, V.B.P.S., Bijouterrier, Martina Geišberga, Nanyho Hudáka & SHZ. Ale aj na besedu s herečkou Janou Oľhovou a jej dcérou Terezou o jej knihe: „Nespúšťaj oči z trate!“, či literárny večer Literarnyklub.sk a ďalšie.

Najväčší a najstarší umelecký tábor v Európe

Projekt Letavy bol tento rok finančne podporený z verejných zdrojov poskytnutých z Fondu na podporu umenia ako aj z dotácie mesta Rimavská Sobota. Letavy nie sú uzavretá komunita umelcov, sú otvorené pre nových záujemcov o umenie. Aj tento rok pribudne niekoľko „PrvoLetavákov.“ V posledných dňoch sa počet účastníkov mierne zvýši o tých, ktorí z rôznych dôvodov nemohli byť prítomní od začiatku.

Letavy založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako plenér bývalých študentov školy. Postupne sa však rozrástol a vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku, dnes už aj v Európe a to nielen počtom účastníkov, ale aj množstvom ponúkaných dielní.

Prvých 17 ročníkov Letáv sa konalo v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote. Na šesť ročníkov sa presunuli do rekreačného strediska Krokava pri Hnúšti. Aktuálny 35. ročník Letáv sa bude konať už dvanásty raz v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár.

Zdroj: Marian Lacko

Pridaj komentár