KOMENTÁR: Z eurofondov by opravu najviac potrebovala ZŠ Dobšinského

RIMAVSKÁ SOBOTA – V posledných dňoch plných plagiátov a nesprávne citovaných diplomoviek sa na Slovensku riešia aj iné, asi dôležitejšie veci. Jednou z nich je i balík peňazí, ktorý „krvopotne“ vybojoval premiér Igor Matovič na bruselskom summite. Slovensko dostane na obdobie rokov 2021 – 2027 viac ako 40 miliárd eur. Teraz je len otázkou, koľko poputuje na konkrétne ministerstvá.

Zaujala ma hlavne tlačová beseda ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga, ktorý uviedol, že z tohto balíka chcú zdigitalizovať školstvo, vybudovať materské školy, zvýšiť učiteľom platy a opraviť základné školy. Všetko to znie pekne, no je otázkou, či sa to naozaj podarí a koľko z jeho plánov naplní. Hlavne, keď sa pozrieme na doterajšie čerpanie eurofondov.

Dôležitou položkou sú opravy interiérov a exteriérov základných škôl na Slovensku. Asi sa všetci zainteresovaní zhodnú na tom, že najrozsiahlejšiu rekonštrukciu v R. Sobote potrebuje Základná škola Pavla Dobšinského. Určite to nie je kritika súčasného vedenia, že by niečo zanedbalo, práve naopak. Toto vedenie, ktoré funguje zhruba rok, spravilo podľa mňa viac, ako sa na škole urobilo za predchádzajúcich desať rokov. Treba však dohnať veľa zameškaného, na ZŠ je snáď potrebné opraviť takmer všetko od vonkajšieho vzhľadu až po výmenu interiérových dverí.

Rovnako k tejto ZŠ patria aj nevyužité pavilóny, ktoré chátrajú. V septembri 2019 zaradili ľudia hlasovaním na stránke poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť školu medzi troch najväčších strašiakov v meste. Sám viem, že v spomenutom piatom pavilóne poriadne zateká a momentálne slúži ako sklad nepotrebných vecí.

Pevne dúfam, že rezort školstva nezabudne ani na tento kraj, ako to je u nás zvykom, a poskytne finančné prostriedky i pre túto školu, ktorá ich tak potrebuje. Ide o najväčšiu školu v meste, no ak by vám niekto povedal, že má 42 rokov, neuverili by ste, pretože vzhľadom o dosť staršia.

Pridaj komentár