Milan Boroš skončil ako riaditeľ Národného parku Muránska planina

Milan Boroš (vľavo)

MURÁŇ – Milan Boroš bol odvolaný z funkcie riaditeľa Národného parku Muránska planina (NP MP). Tento úkon urobil šéf Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) Daniel Baláž na ich pracovnom stretnutí v Bratislave. Sobotnik.sk to potvrdil už bývalý riaditeľ NP MP. Podľa jeho slov by túto funkciu mala dočasne zastávať Jana Šmídtová.

„V piatok ma odvolal riaditeľ ŠOP SR z tejto funkcie na pracovnom stretnutí v Bratislave. On ma postavil pred hotovú vec a ja som to nakoniec zvážil a podpísal to. Pýtal som sa, prečo to urobil a povedal, že dostal deň predtým od ministra životného prostredia Jána Budaja esemesku, aby ma s okamžitosťou odvolal od 17. 7. 2020,“ uviedol Boroš.

Ako píše portál Denník N, ktorý o tom informoval ako prvý, dôvodom má byť nezvládnutá komunikácia o plánovanej zonácii Muránskej planiny s vlastníkmi pozemkov. Boroš sa voči tomuto tvrdeniu ohradzuje. „My sme dostali príkaz od štátneho tajomníka Borisa Suska (SMER – SD) odovzdať verziu zonácie MP s bezzásahom 50 percent. Ja som bol jedným z dvoch spoluautorov pri vypracovaní postupu zonácie. Bol by som blbý, keby som svoje slová nedodržal. Ja som niekoľkokrát s nimi komunikoval o tom, že s lesníkmi to vôbec nie je diskutované. Nakoniec tú prvú verziu poslali na úrad, o čom som ja vôbec nevedel a teraz mi tu idú zoťať hlavu za niečo, načo som nemal dosah,“ konkretizoval a dodal, že podľa neho sa stal obetným baránkom, ktorého bolo treba odpratať z tejto cesty.

Dočasnou riaditeľkou NP MP by sa mala stať Jana Šmídtová, ktorá túto funkciu zastávala už aj v minulosti. „Túto skutočnosť som musel zisťovať, aby som jej mohol odprezentovať moje plány a prípravy, ktoré som ešte ako riaditeľ stihol,“ doplnil a dodal, že riaditeľkou by mala byť dovtedy, kým neprebehne riadne výberové konanie.

Doplnené – Ako pre Sobotnik.sk doplnil riaditeľ ŠOP SR Daniel Baláž, ohradzuje sa voči tvrdeniam, ktoré nám povedal Boroš.

“ Odvolanie Boroša bolo výsledkom celkového vývoja situácie ohľadom zonácie NP Muránska planina. Najmä tlaku verejnosti a zablokovania komunikácie Správy NP so subjektmi v regióne. Nejedná sa teda o rozhodnutie zo dňa na deň, ale o dlhodobejšie zvažovanú personálnu zmenu “ odôvodňuje svoje rozhodnutie o odvolaní Baláž a zároveň odmieta tvrdenie Milana Boroša, že dôvodom mala byť sms s pokynom zo strany ministerstva. „Je pravdou, že odvolanie Boroša bolo dopredu odkomunikované s vedením Ministerstva životného prostredia SR, “ zakončil

Foto: ŠOP SR

Pridaj komentár