Sú obchvaty R2 Oždian a Tornale stále bezplatné? Opýtali sme sa

OŽĎANY/TORNAĽA – Obchvaty rýchlostnej cesty R2 okolo Oždian a Tornale sú už dlhé roky bezplatné a na ich využívanie nie je potrebná diaľničná známka. Pred niekoľkými týždňami však došlo k zmene dopravného značenia na začiatku oboch úsekov a dovtedajšia dopravná značka II 22a (s preškrtnutým symbolom diaľničnej známky) informujúca o bezplatnosti úsekov odtiaľ zmizla. Zaujímalo nás teda, či to znamená ich spoplatnenie. Opýtali sme sa na túto skutočnosť tých najpovolanejších, Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Ako nám objasnil jeho tlačový odbor, odstránenie spomínanej dopravnej značky súvisí s celkovým zrušením dopravnej značky „IP 22a Rýchlostná cesta“ (šlo o obdĺžnikovú modrú značku s bielym zobrazením siluety vozidla). Ide však len o kozmetickú úpravu a po novom sa tieto úseky označujú značkou „311 Cesta pre motorové vozidlá“. Tá je s predchádzajúcej veľmi podobná, má však štvorcový tvar.

Na oboch spomenutých úsekoch už dlhšiu dobu, podľa zákona 8/2009 Z.z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov, najmä §37, platí minimálna rýchlosť 60 km/h, čo sa touto zmenou názvu ciest nijak neupraví. Viac o novom značení píše napríklad portál interez.sk.

Obchvaty R2 Oždian a Tornale spoplatnené nebudú

Ako ďalej zdôraznil tlačový odbor, oba obchvaty R2 nie sú touto zmenou spoplatnené. Rezort takýto krok v najbližšej dobe neplánuje ani zaviesť. „Vodiči sa dozvedia o tom, že je úsek spoplatnený tak, že je označený dopravnou značkou  „309 Diaľnica“ alebo „313 Úsek diaľnice spoplatnený diaľničnou známkou“. Tam, kde tieto značky nie sú, povinnosť platby nie je,“ vysvetlili pracovníci ministerstva.

Staré označenie rýchlostných ciest (zdroj: Google StreetView)

Podľa webovej stránky Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) je na Slovensku osemnásť spoplatnených úsekov diaľničnou známkou. Ide o niektoré diaľnice D1, D2, D3, D4 a o niektoré cesty pre motorové vozidlá. Najbližším spoplatneným úsekom je obchvat R2 Zvolen, Východ – Kriváň, ktorý má dĺžku 18 kilometrov. Na Slovensku máme aj jedenásť nespoplatnených úsekov diaľníc a rýchlostných ciest.

Ako a kde si zakúpiť diaľničnú známku?

Ak by ste náhodou chceli vycestovať mimo našich regiónov, určite si pozrite, kde vám treba diaľničnú známku. V ponuke máte štyri druhy tejto známky: 10-dňová, 30-dňová, ročná (platná od 1.1. príslušného roku do 31. 12. príslušného roku) a 365-dňová (platná odo dňa kúpy na ďalších 365 dní). Diaľničná známka, ktorá je platná desať dní stojí 10 eur, 30-dňová 14 eur a ročná a 365-dňová 50 eur.

Jedným z miest pre Soboťanov na kúpu diaľničnej známky je napríklad čerpacia stanica Slovnaft na Košickej ceste. V Lučenci sa diaľničná známka dá kúpiť napríklad na Slovnaftke pri Opatovej a na čerpacej stanice OMV. V Revúcej si ju môžete zadovážiť na čerpacej stanici Gas pri Tescu. V okrese Rožňava sa dá kúpi v Čoltove na OMV a v Brzotíne na Slovnaftke. Môžete však tak urobiť aj z pohodlia domova a to kúpou cez stránku NDS.

Zdroj: Tlačový odbor MDVSR, NDS, eznamka.sk  Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Sú obchvaty R2 Oždian a Tornale stále bezplatné? Opýtali sme sa”

  1. Pingback: Obnova križovatiek na Sobôtke a pri Ožďanoch pokračuje osadením portálového dopravného značenia

Pridaj komentár