Rákošská Baňa: Nová expozícia približuje dejiny baníctva

RÁKOŠSKÁ BAŇA – Dejiny baníctva v regióne okolo vrchu Železník v Revúckom okrese i históriu ťažby priamo v obci približuje nová expozícia, ktorú začiatkom júla 2020 otvorili v spoločenskej budove v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš.

„Nápad zrealizovať banícku expozíciu nám skrsol z dôvodu, že i napriek bohatej baníckej minulosti, ktorou je celý región pretkaný, nikde na okolí nie je žiadna spomienka na tieto časy. Kde inde by mala vzniknúť takáto expozícia, ak nie práve v Rákošskej Bani, ktorá sa po stáročnej baníckej činnosti preslávila výstavbou moderného banského závodu na ťažbu železnej rudy,“ predstavil ideové pozadie rozvojového zámeru predseda občianskeho združenia (OZ) Rákošská cächa Július Pavelko.

Na tento závod podľa jeho slov na konci devätnásteho storočia nadväzovali ďalšie technické stavby. Teda lanovky, úzkorozchodná železnička, alebo výstavba v tom čase moderných osád pre samotných baníkov v okolí železorudného kopca Železník.

Zaujímavé artefakty

V samotnej expozícii záujemca nájde rôzne banícke nástroje a pomôcky z konca devätnásteho storočia. Napríklad banský kahanec alebo banský zameriavací prístroj. Zaujímavé v rámci kontextu priblíženia bežných dní našich predkov návštevníkovi sú aj rôzne dobové fotografie zo života baníkov z prelomu devätnásteho a dvadsiateho storočia.

Priestory, v ktorých expozícia vznikla, poskytla samotná obec. Exponáty sa združeniu podarilo zozbierať hlavne darmi alebo zapožičaním od miestnych. Transformácia interiérov na výstavné priestory mohla byť realizovaná vďaka rozvojovému zámeru „Miestne banícke múzeum – Rákošská Baňa“, finančne podporenému Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (RA BBSK) cez oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Gemer vo výške 3020 eur.

Vzácna kniha

Pre samotné občianske združenie je najcennejším predmetom evidenčná kniha z roku 1798, ktorá patrila baníckemu spolku, Poctivej baníckej cäche. Tento cech, v miestnom dialekte cächa, zanikol v roku 2009 po vyše dvesto rokoch.

Miestni nadšenci sa však nevedeli stotožniť so situáciou, kde sa vytrácajú tradície a príbehy o sláve a technologickom pokroku miznú s generáciami. V roku 2015 preto založili občianske združenie. Na počesť pôvodnému spolku ho nazvali Rákošská cächa. Odvtedy sa venujú oživovaniu baníckych tradícii a sprístupňovaniu histórie v okolí obce.

 

Desiatky kilometrov turistických trás, hrad i kostol

Dobrovoľníkom sa doteraz podarilo vyznačiť 32 km turistických trás so zakomponovanými baníckymi miestami. Napríklad po žltej značke priamo cez vrch Železník do Sirku alebo po zelenej cez Červeňany do Polomu. Aj vďaka finančnej podpore cez rôzne grantové schémy sa dobrovoľníkom podarilo vytvoriť náučný chodník lesnej pedagogiky s príťažlivým vizuálom nielen pre najmladších s názvom Chodník malých netopierov.

Ďalšími zaujímavosťami v samotnej obci je Rákošský hrad nad obcou či ranogotický kostol so špecifickou freskovou výzdobou. Objekt kostola je v dlhodobej rekonštrukcii. Pre bežného návštevníka sa otvára iba počas špeciálnych príležitostí.Napríklad v rámci podujatia združenia Gotická cesta.

Turizmus je budúcnosť

Práve v spolupráci s ďalšími subjektmi angažujúcimi sa v aktivitách smerujúcim k zachovaniu dedičstva, pochopenia histórie a prilákaniu zvedavého návštevníka do tohto kraja vidí Július Pavelko budúcnosť: „Už teraz máme podaný projekt k zabezpečeniu prístupových ciest, malú revitalizáciu a zabezpečenie hradných múrov hradu Rákoš, tak isto spojený s baníckou históriou, ako aj na zreštaurovanie starej baníckej evidenčnej knihy. Pokúsime sa zapracovať na spolupráci s občianskym združením Gotická cesta na sprístupnení kostola alebo s obnovením dreveného mostu na trase banskej železničky. No najväčším cieľom na dlhé roky bude pracovať na príprave a realizácii  turistickej rozhľadne na bočnom hrebeni kopca Železník.

Podľa Jaroslava Hrica, výkonného riaditeľa OOCR Gemer je okolie Rákoša unikátne spojením dávnej banskej histórie, neskôr industrializácie a následného úpadku priemyslu. „Do budúcnosti plánujeme spoločné aktivity v rámci projektu Železnej cesty. Samozrejme rátame aj s podporu rozvojových zámerov,“ podotkol Hric.

Zdroj a foto: Zuzana Jóbová. Rozvojová agentúra BBSK, Sobotnik.sk

Pridaj komentár