REVÚCA: Prvé slovenské literárne gymnázium po 23 rokoch končí

REVÚCA – Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG), ktoré v Revúcej fungovalo od roku 1997, definitívne končí svoju existenciu. Pre nedostatok žiakov bude o jeho zrušení rozhodovať zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Potvrdila to hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková.

„V tomto školskom roku zmaturovalo na PSLG 19 štvrtákov, v treťom ročníku mala škola len štyroch žiakov. Tí po dohode s riaditeľom školy požiadali o prestup do Gymnázia Martina Kukučína (GMK) Revúca a riaditeľ im takýto prestup umožnil pri zachovaní študijného programu,“ informovala hovorkyňa.

V školskom roku 2020/2021 PSLG podľa jej slov nebude mať žiakov a následne bude krajské zastupiteľstvo rozhodovať o návrhu na jeho vyradenie zo siete škôl. „Z ekonomických dôvodov nie je možné prevádzkovať školu, v ktorej študujú len štyria žiaci,“ konštatovala Štepáneková s tým, že gymnaziálna forma vzdelania v meste zostáva zachovaná v spomínanom GMK.

Problémy od roku 2016

Prvé závažnejšie problémy okolo fungovania PSLG sa objavili v roku 2016, keď vznikol spor o využití dotácie na opravu murovaného plota a chodníka pri jeho historickej budove (ktorá bola novšou budovou pôvodného Prvého slovenského gymnázia v 19. storočí). BBSK pod vedením vtedajšieho predsedu Mariana Kotlebu nechcel grant vo výške 30 000 eur prijať, keďže jeho využitie malo byť viazané na zaistenie ďalšieho fungovania školy počas minimálne 10 rokov.

BBSK prostredníctvom vtedajšieho riaditeľa Úradu BBSK Milana Uhríka poukázal na fakt, že škola mala vtedy len 29 žiakov. Do prvého ročníka sa ich hlásilo iba deväť, čo bol nedostatočný počet na otvorenie triedy. Minister kultúry vtedajšej Ficovej vlády Marek Maďarič označil bránenie v obnove okolia gymnázia za hlúpe a protislovenské.

Presťahovanie a zrušenie

V roku 2018 prišlo k zásadnej zmene, keď zastupiteľstvo BBSK už za čias nového predsedu Jána Luntera rozhodlo o presťahovaní dvoch gymnázií, vrátane PSLG, z dôvodu slabej naplnenosti škôl a extrémne nízkeho počtu žiakov. PSLG tak od 1. septembra fungovalo v priestoroch GMK a jeho historická budova na Železničnej ulici v Revúcej zostala prázdna.

REVÚCA: Lunter chce presťahovať Prvé slovenské literárne gymnázium, rovnaký zámer mal aj Kotleba

Druhou presťahovanou školou bolo gymnázium v Tornali. To kraj presunul do 27 kilometrov vzdialenej Rimavskej Soboty. Táto škola medzitým tiež zanikla. Stalo sa tak vlani vyradením zo siete školských zariadení počas zasadnutia krajského zastupiteľstva v Jelšave.

Prvé slovenské literárne gymnázium sa počas svojej existencie zameriavalo aj na špecifické predmety, ako napríklad literárno-dramatická tvorba a vo zvýšenej miere vyučovalo aj slovenčinu a literatúru. Podľa vlastných údajov tiež ako jedná stredná škola v SR vyučovala základy žurnalistiky. Prázdnu budovu, ktorá je od roku 2018 opustená, chce kraj v budúcnosti využiť ako interaktívne múzeum.

Problém môže byť aj na severe Rimavskosobotského okresu

Zatiaľ čo v prípade Revúcej šlo o dve gymnáziá v relatívne malom meste, podobný problém môže byť v blízkej budúcnosti aj na severe susedného Rimavskosobotského okresu. Na malom priestore, v 12 kilometroch vzdialených mestách Hnúšťa a Tisovec tu fungujú dve gymnáziá, ktoré tiež bojujú so znižujúcim sa počtom žiakov. Gymnáziu Mateja Hrebendu v Hnúšti dokonca v roku 2019/2020 nemohlo z rozhodnutia Ministerstva školstva SR otvoriť prvú triedu osemročného gymnázia.

Zdroj: BBSK, Sobotnik.sk. Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár