V Revúcej bolo prvé úmrtie s podozrením na koronavírus

Covid-19, koronavírusV okrese Revúca bolo zanamenané prvé úmrtie s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Pacient umrel začiatkom marca, kedy bolo na Slovensku potvrdené len minimum prípadov na koronavírus. Sobotnik.sk v tejto súvislosti oslovil patológa Michala Palkoviča, riaditeľa sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie (SLaPA) Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Je potrebné zdôrazniť, že nadväzujeme na článok portálu Denník N, ktorý o tejto informácii informoval ako prvý.

„V okrese Revúca bolo prvé úmrtie s podozrením na COVID-19. Po výkone pitvy na SLaPA v Banskej Bystrici (spádová oblasť) bolo toto ochorenie COVID-19 primárom vylúčené. Žiadne úmrtie na potvrdenú chorobu COVID-19 v okresoch Rimavská Sobota, Revúca, Lučenec, Poltár, Rožňava či Veľký Krtíš za ostatné obdobie nenastalo,“ povedal Palkovič.

Ako pitva prebieha?

Ďalej sme sa patológa opýtali, ako vlastne prebieha pitva človeka, u ktorého bolo podozrenie na nový koronavírus. „Výkon pitvy na patologickoanatomickom pracovisku úradu je štandardizovaný proces, ktorý je, čo do úkonov, nezávislý od dôvodu nariadenia pitvy. V prípade infekčných pitiev sa navyše odoberajú vzorky napr. na mikrobiologické vyšetrenie, virologické vyšetrenie a pod.,“ spresnil patológ.

Ako v závere doplnil, po výkone pitvy je potrebné mikroskopické (histopatologické) vyšetrenie odobratého materiálu. „Na záver sa daný prípad protokolárne uzavrie,“ ukončil Palkovič.

Podľa portálu koronavírus na Slovensku, prvé oficiálne úmrtie na koronavírus u nás bolo zaznamenané až 30. marca, keď o ňom informoval minister zdravotníctva Marek Krajči. Ako priblížil, išlo o muža z bojnickej nemocnice. Zatiaľ posledným úmrtím na koronavírus bol pacient z 15. mája. Odvtedy sa táto najsmutnejšia štatistika nerozširovala a my dúfame, že sa tak už ani nestane.

Ako ďalej píše portál Worldometer, celosvetovo zatiaľ zomrelo na COVID-19 približne 550 000 ľudí. Najviac ľudí zomrelo na koronavírus v USA (približne 135 000 ľudí) a v Brazílií, kde ochoreniu podľahlo takmer 70 000 ľudí.

Zdroj: Michal Palkovič, Koronavírus na Slovensku , Worldometer

Pridaj komentár