V budove bývalej tabakovej výrobne by malo vzniknúť najväčšie zábavné centrum v okolí

RIMAVSKÁ SOBOTA – Bývalá tabaková výrobňa, ktorá sídli na ulici Hostinského, by mala zmeniť svoj účel. Z celého areálu by sa malo stať zábavné centrum, ktoré sa nenachádza nikde v okruhu 300 kilometrov. Celý pozemok aj s budovami odkúpil Maroš Štúrik, ktorý je štatutárom viacerých firiem v Rimavskej Sobote, ako napríklad Mobilnet či Dr. SLOVAKIA dražobná realitná spol. s.r.o.

„Budovu odkúpila spoločnosť Dr. SLOVAKIA od talianskej firmy BLUERGO. Pozemok sa nachádza v centre mesta Rimavská Sobota a patrí do kategórie stavieb „čierne diery“, čo je opustená budova, ktorá nemá svojho majiteľa s osobnejším vzťahom k stavbe,“ povedal pre Sobotnik.sk Štúrik.

Z budovy aj zábavné centrum či hotel

Ako priblížil Štúrik, z budovy bývalej tabakovej výrobne by podľa jeho slov malo vzniknúť nové zábavné centrum, ktoré by ste nenašli nikde v okruhu 300 kilometrov. Celková investícia bola predbežne vypočítaná na 9 miliónov eur a s prácami by sa malo začať v polovici roku 2021.

„Objekt má hlavné zameranie na cestovný ruch. V areáli by malo vzniknúť veľké detské zábavné centrum s rozlohou 5 500 metrov štvorcových a ďalších 3 000 metrov štvorcových v interiéri. Ide o rôzne šmýkačky, trampolíny, ale aj sekciu virtuálneho sveta. Počítame najmä so zákazníkmi z Budapešti, preto dopojenie rýchlostnej cesty na Šalgotarján by nám prišlo vhod,“ doplnil.

Okrem zábavného centra by mala v areáli vzniknúť aj hotelová časť či rôzne cukrárne alebo reštaurácie. „V pivničných priestoroch sa bude nachádzať aj malé wellness centrum pre hostí hotela. Rovnako tiež aj retailová zóna so 16 obchodmi. V areáli objektu je plánované parkovisko pre 170 áut. V priamom dosahu by mal objekt poskytnúť prácu pre 170 – 200 ľudí, v nepriamom dosahu to je omnoho viac,“ dodal.

Náš prieskum

V našej redakcii sme robili prieskum medzi ľuďmi, ktorých sme pýtali, aké využitie tejto budovy očakávajú. Niekoľko z nich sa zhodlo na tom, že spoločnosť chce z toho urobiť ubytovňu pre migrantov a mimoriadne sa toho obávali.

„Je to úplný nezmysel. Nikdy sme takýto plán nemali. V budove sa síce budú nachádzať aj bytové priestory, ktoré s rozlohou do 300 metrov štvorcových v Rimavskej Sobote nenájdete. No museli by to byť rozhodne migranti z Dubaja alebo Saudskej Arábie, aby si takýto byt mohli dovoliť. No páčilo by sa mi, ak by naše zábavné centrum navštívili takíto turisti s deťmi a ubytovali sa v našom hoteli,“ vyvrátil tieto fámy Štúrik.

Prečo z toho nebude tabaková výrobňa?

Ako ďalej konkretizoval, nechce v budove obnoviť tabakovú výrobňu, pretože to považuje za nereálne. Napriek tomu si táto budova podľa jeho slov zaslúži využitie, ktoré by jej vrátilo honor niekdajšej doby a znovu dávalo prácu ľuďom.

„Množstvo ľudí, prevažne na juhu okresu pestovalo tabak, ktorý potom tabaková továreň vykupovala. Napriek tomu sa domnievam, že tento typ obchodu je v súčasnosti nereálne obnoviť. Pretrhali sa obchodné väzby na dodávateľov a odberateľov,“ povedal Štúrik a dodal, že vstup na tento trh považuje za nereálny, pretože obchod s tabakom riadia nadnárodné korporátne spoločnosti.

Historické využitie pozemku

Pozemok bývalej tabakovej výrobne vznikol za čias Rakúsko – Uhorska, kedy na tom mieste fungovali slávne uhorské kasárne. Počas socializmu budova zmenila svoj účel na tabakovú výrobňu, kde bolo zamestnaných stovky ľudí. „Podobne ako iné budovy v meste, aj túto čakal po páde socializmu nemilý osud. Budova menila majiteľov, ktorí ju len využili, vykradli a devastovali,“ konkretizoval.

K budove a celému pozemku sa rovnako viažu aj dve historické vzbury, ktoré zmenili životy všetkých z nás. Jednou z nich bola vzbura rakúskych vojakov v roku 1918, ktorá prispela k rozpadu Rakúsko – Uhorskej monarchie. „Druhá vzbura bola v roku 1989, ktorá viedla k pádu socializmu. Pred budovou bolo pódium, na ktorom zástupcovia Verejnosti proti násiliu (VPN) mali svoje prejavy. Preto sa na budove nachádzajú dve pamätné tabule,“ uzavrel Štúrik.

Pridaj komentár