BBSK chce obnoviť spoje z R. Soboty a Lučenca do Maďarska

TISOVEC – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má záujem obnoviť vlakové a autobusové spoje medzi Rimavskou Sobotou a Miškovcom, ako aj medzi Lučencom a Šalgotarjánom. Povedal to predseda kraja Ján Lunter pri stredajšom (1. 7. 2020) podpise zmluvy o spolupráci medzi BBSK a Boršodsko–abovsko-zemplínskou župou v Tisovci.

Padli konkrétne návrhy, ktoré skutočne treba zrealizovať. Napríklad spoje medzi Rimavskou Sobotou a Miškovcom a takisto Šalgotarjánom a Lučencom. Nič nám v tom nebráni. Naši ľudia si zaslúžia, aby mohli cestovať bez nutnosti používať osobnú dopravu, s využitím verejnej komerčnej dopravy,“ konkretizoval Lunter.

V tejto oblasti už má podľa neho BBSK dobré skúsenosti zo spolupráce s Nógradskou župou. Napríklad pri prevádzke zimného skibusu z maďarského Šalgotarjánu do lyžiarskych stredísk na Podpoľaní.

Zmluva, ktorú Lunter podpísal so župankou Boršodsko–abovsko-zemplínskej župy Boglárkou Bánné Gál, má nadviazať na spoluprácu z minulosti nielen na papieri, ale tak, aby jej prínos pocítili obyvatelia oboch susediacich krajov.

Rozvíjať chceme nielen dobré susedské vzťahy, ale aj vyslať signál smerom k Európskej únii, že sme pripravení spolupracovať a využívať zdroje, ktoré napríklad v programe INTERREG slúžia na skvalitnenie života ľudí v prihraničných regiónoch,“ doplnil Ján Lunter s tým, že spolupráca by sa mala rozvíjať aj na poli cestovného ruchu.

„Zmluva, ktorú sme dnes podpísali s pani župankou, je základným kameňom našej ďalšej vzájomnej spolupráce. Symbolicky sme si pre miesto rokovania vybrali historický železničný vagón na stanici v Tisovci, pretože naše kraje majú slávnu spoločnú históriu, ktorá sa viaže aj k železnici. Práve tá slúžila na prepravu železnej rudy z Gemera do Miskolca už na prelome 19. a 20. storočia a právom sa tento región nazýval Železným srdcom Uhorska,“ povedal Ján Lunter.

Zdroj: Ján Lunter, BBSK. Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár