V Tisovci obnovili hroby vojakov na evanjelickom cintoríne, hostia si prezreli aj Legiovlak

V Tisovci obnovili hroby padlých vojakov prvej svetovej vojny pochovaných na evanjelickom cintoríne. Obnova bola ukončená pietnym aktom za účasti predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, hostí z Ministerstva obrany ČR, Nadácie Milana Rastislava Štefánika a Matice Slovenskej. Iniciátorom celého projektu bol regionálny historik Viktor Brádňanský.

„Už dva roky sa venujem výskumu udalostí odohrávajúcich sa v júni 1919 na Slovensku, kedy Československé vojská a legionári bojovali proti maďarskej Červenej armáde. Minulý rok sme si pripomínali sto rokov od tejto udalosti. Ja som sa rozhodol zmapovať priebeh bojov a bojových akcií v regióne Gemer – Malohont. Mimo archívneho výskumu som robil aj ten terénny, kedy som natrafil na viaceré zaujímavé hroby. Najviac mi udreli do očí práve tieto v Tisovci, pretože to je miesto, kde je na kope pochovaných viac vojakov,“ uviedol Brádňanský.

Ako ďalej doplnil, dokopy tam leží 13 vojakov medzi ktorými sú okrem tých československých – legionárov pochovaní aj z iných národností. „Okrem toho je tu pochovaných sedem príslušníkov ruskej a rumunskej armády, ktorí boli zajatí počas prvej svetovej vojny, dovezení do monarchie na práce a zomreli tu na rôzne choroby,“ priblížil.

Podľa Milecovej ide o priblíženie dejín pre mládež

V závere pokračovala ďalej aj primátorka mesta Tisovec Irena Milecová, podľa ktorej tento projekt slúži na priblíženie dejín nášho regiónu pre mládež.  „Našou povinnosťou je, aby sme sa o túto históriu zaujímali a zároveň sa o tieto hroby my i ďalšie generácie starali,“ konkretizovala Milecová a poďakovala všetkým zúčastneným na pietnom akte a hlavne aktérom tejto rekonštrukcie. „Je to súčasť histórie Slovákov, Čechov, bojov za slobodu a štátnosť,“ doplnila.

Po pietnom akte na evanjelickom cintoríne sa všetci hostia presunuli na vlakovú stanicu v Tisovci. Tam absolvovali prehliadku replík legionárskych vozňov z čias po prvej svetovej vojne, tzv. Legiovlak. Táto výstava je momentálne sprístupnená v Tisovci, no počas utorka, stredy a štvrtku, t. j. 21., 22. a 23. 7. sa presunie do Rimavskej Soboty.

Pridaj komentár