FOTO VIDEO: Pozreli sme sa na zničenú cestu Muráň – Predná Hora

MURÁŇ – Stacionárna búrka, ktorou bola v nedeľu (28. 6. 2020) zasiahnutá Predná Hora a okolie na severe okresu Revúca, napáchala na cestnej komunikácii II/531 v tomto úseku skutočne veľké škody. Na vlastné oči sme sa o tom presvedčili pri našej návšteve v stredu 1. júla.

Hneď na úvod chceme zdôrazniť, že do tohto úseku je momentálne zákaz vjazdu, pričom zákazová značka je hneď na konci Muráňa. My sme na vjazd mali povolenie od polície a aj priamo na mieste sme stretli hliadku, ktorá úsek kontrolovala. Policajti nám povedali, že je dosť vodičov, ktorí zákaz nerešpektujú. Môžeme to potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti – počas našej zhruba polhodinovej návštevy sme zaznamenali dvoch „skútristov“ a niekoľko vozidiel, ktoré šli buď na sysľovisko Biele vody, alebo sa snažili ísť ešte vyššie smerom na Prednú Horu.

Z uzavretej cesty je zaujímavosť

Zničená a uzavretá cesta sa zároveň stala atrakciou pre ľudí. Stretli sme niekoľko skupiniek, vrátane rodín s deťmi, ktoré si to vyšliapali z Muráňa až k poničeným úsekom vozovky. Treba povedať, že na vlastné oči je rozsah katastrofy ešte horší než sme si mysleli na základe informácií z médií a prvých fotografií.

Po sysľovisko na Bielych vodách je cesta takmer v poriadku, akurát pred odbočkou k nemu je jedno miesto, kde živel odplavil veľkú časť krajnice a zahryzol sa aj do tela vozovky. Na tomto mieste sa ešte aj v čase našej návštevy valil z lesa kolmo na cestu silný prúd vody.

Najväčšie škody sú však na vozovke asi o kilometer ďalej, v úseku pred prvou serpentínou. Tam bola napokon aj „cesta zarúbaná“, teda zatarasená zvalenými stromami a kameňmi. Autom sa ďalej ísť nedalo, jeden skútrista sa však po zosadnutí z motocykla so svojím strojom spúšťou preplietol.

Minimálne na ôsmich až desiatich miestach prúdy vody podmyli cestu tak, že odniesli celé podložie a asfaltový povrch sa prepadol. Ešte zradnejšie sú však úseky, kde asfalt ešte akýmsi zázrakom drží nad prázdnym priestorom po odmytom podloží. Na ďalších miesta voda natlačila na vozovku kamene či vymyla hlboké jarky po krajoch cesty, v dôsledku čoho sa niekde zvalili aj zvodidlá či dopravné značky. Na jednom mieste ešte voda pretekala cez cestu a na druhej strane padala do vymytej časti ako malý vodopád.

Cesta medzi Revúcou a M. Zdychavou je na tom lepšie

Pozreli sme sa aj na druhú poškodenú cestu č. III/2845, z Revúcej smerom na Muránsku Zdychavu. Tam je situácia omnoho lepšia, zasiahnuté boli prakticky len dva úseky. V jednom voda vymyla iba breh, ktorý bol zároveň oporou cesty, ale asfaltku nepoškodila. Druhý úsek, vyššie smerom k Zdychave, je na tom horšie. Voda odniesla celý jeden pruh a druhý čiastočne podmyla. Zostal síce prejazdný, priznávame však, že keď sme tadiaľ šli, isté obavy sme mali. V každom prípade si bude žiadať rýchlu opravu. Aj na tejto ceste voda na viacerých miestach ešte v čase našej návštevy tiekla cez vozovku.

Zložitejšia a dlhšia bude určite oprava v úvode spomínaného úseku pod Prednou Horou. Ide pritom o vozovku, ktorú Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) len vlani zrekonštruoval. „Oprava potrvá zrejme niekoľko mesiacov, je potrebné, aby si cestu prezreli statici i projektanti a prijali optimálne riešenie pre jej opravu,“ povedal po prehliadke aktuálneho stavu predseda BBSK Ján Lunter.

Pre obyvateľov s trvalým a prechodným pobytom v obci Muránska Huta, tiež pre tých, ktorí sú v obci Muránska Huta zamestnaní (najmä v rekreačných zariadeniach a liečebni na Prednej Hore) a pre osoby, ktoré dochádzajú uzavretou trasou do zamestnania, bude povolený prejazd cez Národný park Muránska planina. Oprávnenosť vstupu do chráneného územia budú kontrolovať policajné hliadky.

DOPLNENÉ 30. 7. 2020:

Pre poškodené cesty zvolá BBSK mimoriadne zastupiteľstvo, jeden pruh má byť prejazdný do zimy. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja sa mimoriadne zídu v auguste, aby rozhodli o použití časti schváleného 30-miliónového úveru na financovanie rekonštrukcie poškodených ciest na Muránskej planine. Refundáciu nákladov spojených s mimoriadnou udalosťou žiada kraj od štátu, pre urýchlenie prác však hľadá aj ďalšie finančné krytie.

Za necelý mesiac od prudkých prívalových dažďov, ktoré vážne poškodili úseky dvoch ciest v okrese Revúca, sa ich BBSK podľa Štepánekovej podarilo vyčistiť a stabilizovať tak, aby sa ich mohli chopiť projektanti.

Kým práce na menej poškodenej ceste III/2845 do obce Muránska Zdychava uskutočňuje od vzniku havárie Banskobystrická regionálna správa ciest, komplikovanejšia je situácia na úplne neprejazdnom úseku cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou.

Odborníci na líniové stavby, geostatiku a geológiu tu urobili obhliadku priamo v teréne ešte 21. júla a prisľúbili, že do konca augusta dodajú prvú technickú štúdiu, ktorá bude podkladom pre rekonštrukčné práce. Tie by mohli začať už v septembri.

„Našim cieľom je cestu čo najrýchlejšie kompletne zrekonštruovať – neradi by sme sa uchýlili k akýmkoľvek dočasným riešeniam, ktoré by stavbu predražili a celý proces predĺžili. S ohľadom na to, že v zime nie je možné využívať obchádzkovú trasu, rekonštrukčné práce budú nastavené tak, aby počas zimy bola cesta sprejazdnená v jednom jazdnom pruhu. Po zime ju však bude potrebné opätovne uzavrieť s využitím obchádzkovej trasy, aby mohla rekonštrukcia pokračovať,“ povedal podpredseda kraja Ondrej Lunter.

Miliónová investícia

Okamžite po havárii sa predseda BBSK Ján Lunter obrátil listom na ministra dopravy aj ministra vnútra, neskôr aj na ministra financií. Prvé rokovania na ministerstve dopravy sa uskutočnili v stredu 29. júla a štátny tajomník rezortu prisľúbil plnú podporu a súčinnosť pri riešení tohto problému. Rokovania pokračujú na ministerstve financií.

„Napriek tomu, že od ministerstiev dostávame podporné stanoviská a veríme, že náklady na odstránenie tejto mimoriadnej udalosti nám bude štát refundovať, nečakáme. Aby sme rekonštrukčné práce urýchlili hľadáme finančné krytie, o ktorom budú v auguste rozhodovať krajskí poslanci. Predložíme im návrh, aby časť už schváleného 30 miliónového úveru bola použitá na tento účel,“ povedal Ondrej Lunter.

Odborné odhady dnes hovoria o celkových nákladoch na rekonštrukciu v sume až 19 miliónov eur, necelý milión by malo pokryť poistné plnenie. „Vnímame, že situácia je vážna a ľuďom v regióne spôsobuje nemalé problémy. Preto aktívne hľadáme riešenia i financie,“ doplnil podpredseda.

Výjazdové stretnutie

V snahe informovať o aktuálnej situácii a ďalších krokoch kraja všetky zainteresované strany požiadal predseda Ján Lunter prednostu Okresného úradu v Revúcej o zvolanie krízového štábu. Ten však žiadosti nevyhovel.BBSK preto pozval na stredu 5. augusta do Muráňa najprv starostov obcí z okresov Revúca, Brezno a Rimavská Sobota, ktorých sa uzávera cesty dotkla, a tiež verejnosť.

„Výjazdové stretnutie s obyvateľmi bude v stredu o 16. hodine v Kultúrnom dome v Muráni. Sme pripravení si ich vypočuť a zodpovedať ich otázky,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Zdroj: Sobotnik.sk, BBSK, Foto: Sobotnik.sk