A. Doležal a B. Kollár budú prosiť premiéra, aby vláda zafinacovala opravu cesty pri Muráni

BANSKÁ BYSTRICA – Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal a predseda NR SR Boris Kollár budú prosiť a apelovať na premiéra Igora Matoviča, ako aj na celú vládnu koalíciu, aby vláda zo svojej rezervy vykryla náklady na opravu poškodenej cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou v Revúckom okrese. Avizovali to dnes (17. 8.) na brífingu po stretnutí s vedením Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v B. Bystrici.

„Veľa sme hovorili o rekonštrukcii tohto úseku cesty druhej triedy, ale úprimne musím povedať, že ministerstvo nemá reálny nástroj, možnosť, ako pomôcť samosprávnemu kraju. Budeme však na úrovni vlády veľmi silne žiadať, prosiť a apelovať na premiéra i ostatných členov vlády, aby kraju pomohli,“ avizoval Doležal.

Na rokovaní bol aj predseda Národnej rady SR B. Kollár, ktorý sa podľa vlastných slov bol pozrieť priamo na mieste poškodeného úseku a zhodnotil, že kraj sám túto opravu nezvládne. „Budem prosiť premiéra a apelovať na celú vládnu koalíciu, keďže dnes máme koaličnú radu, a snažiť sa ich primäť, aby tomuto kraju pomohli,“ sľúbil Kollár.

Nad možnosti kraja

Ako pokračoval predseda BBSK Ján Lunter, z poškodeného úseku už vyviezli 180 tatroviek štrku, sutiny a zeminy, aby vôbec pripravili podmienky na rekonštrukciu. „Tá cesta je naozaj zdevastovaná a bude si žiadať veľa úsilia. Za 2,5 roka sme zrekonštruovali v kraji 300 kilometrov ciest a tohto roku chceme spraviť ďalších 400, ale táto rana, ktorá na nás dopadla, je nad naše možnosti,“ uviedol predseda.

Odhadované náklady na opravu úseku sú okolo 15 až 20 miliónov eur. Alokáciu 15 miliónov na tento účel z už predtým schváleného 30-miliónového úveru odsúhlasili krajskí poslanci na svojom mimoriadnom augustovom zasadnutí.

Uvedený úsek Muráň – Predná Hora poškodili 28. júna 2020 silné prívalové dažde, ktoré cestu na viacerých miestach podmyli. To si vyžiadalo jej úplné uzavretie a vytvorenie provizórnej obchádzkovej trasy popod Muránsky hrad a cez Veľkú lúku. Tá je však určená len obyvateľom regiónu s povolením a premávka na nej je riadená semaforom. Ostatná doprava musí úsek obchádzať po iných trasách a obchádzková trasa tak meria až 85 kilometrov.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár