Na prvý deň podujatia Gotická cesta otvorená prišli dve stovky ľudí

Románska rotunda Šivetice počas podujatia Gotická cesta otvorená 2020

ROŽŇAVA/JELŠAVA – Zhruba dvesto ľudí využilo príležitosť pozrieť si v piatok (28. 8. 2020) štyri kostoly Jelšavského okruhu v rámci štvrtého ročníka podujatia Gotická cesta otvorená. Z Rožňavy na cestu okruhom vyrazili dva autobusy a ďalšie desiatky ľudí ich nasledovali v osobných autách. Organizátorom bolo už tradične občianske združenie (OZ) Gotická cesta.

„Sme veľmi spokojní, pretože v porovnaní s minulým rokom sme oba autobusy naplnili do plnej kapacity. Takisto čo sa týka individuálnych návštevníkov, ktorí prišli na autách, ich počet sa späťnásobil. Ukázalo sa to, napríklad, v Rákoši, kde sme prichystali pohostenie a ľudia na autách nám stihli zjesť všetko, čo malo byť pre cestujúcich autobusmi,“ povedal s úsmevom člen OZ Gotická cesta Vladimír Ondrejovič.

Ako dodal, sú veľmi radi, že sa im podarilo sprístupniť konkrétne kostoly z Jelšavského okruhu. „Pretože túto časť Gemera považujeme za najautentickejšiu časť, ktorú sme zatiaľ s turistami navštívili. Boli by sme radi, keby sa o nej dozvedela aj široká verejnosť, pretože kostoly v Šiveticiach, Kameňanoch, Rákoši alebo Chyžnom skrývajú také poklady, ktoré sú unikátne aj v rámci samotného Gemera,“ zdôraznil Ondrejovič.

Bude aj ďalší ročník, zrejme okolo R. Soboty

Združenie podľa neho zatiaľ nemá naplánovaný konkrétny program na budúcoročný piaty ročník akcie Gotická cesta otvorená, ale keďže si pod svoj „patronát“ pridali aj okruh okolo Rimavskej Soboty, zvažujú v roku 2021 absolvovať okruh autobusmi a autami práve tam.

Kostol Chyžné

Záujemcovia o gotickú históriu Gemera-Malohontu však nemusia čakať celý rok. Už v sobotu 29. 8. 2020 bude totiž v čase od 10:00 do 17:00 sprístupnených až 13 kostolov v okresoch Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca. Teda na celom Gemeri.

Ide konkrétne o evanjelické kostoly v Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach, Kameňanoch, Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove či Kyjaticiach a rímskokatolícke chrámy v Henckovciach, Rákoši, Šiveticiach a Chyžnom. V Plešivci bude prístupný kostol reformovanej cirkvi.

Vstupné do jednotlivých objektov bude dobrovoľné a výťažok z neho ostáva cirkevným zborom, ktoré ho využijú na vlastné aktivity alebo obnovu týchto pamiatok. Výklad v kostoloch bude prebiehať v slovenskom jazyku, na určitých miestach bude na požiadanie dostupná aj angličtina či maďarčina. Tlačené materiály budú k dispozícii vo všetkých troch jazykoch.

Zdroj: OZ Gotická cesta, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár