RTVS točí v Hnúšti dokument o chemickej továrni Dr. Blasberga

HNÚŠŤA – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) natáča v týchto dňoch v Hnúšti 13-minútový dokument o fabrike, konkrétne jej chemickej časti Dr. Blasberga (Slovenské lučobné závody) z roku 1924. Dokument bude súčasťou cyklu verejnoprávnej televízie Tiene ruín, v ktorej sa zameriava na zabudnuté fabriky a podniky na Slovensku. Informoval o tom primátor mesta Roman Lebeda na svojom Facebooku. 

„Je to naozaj obrovská vec a nádherné industriálne dedičstvo. Raz tu budú famózne kultúrne priestory, galérie, múzeá, reštaurácie a podniky. Možno to bude o 10 rokov, keďže sme len na začiatku cesty, ale som si istý, že sa to stane,“ napísal na Facebooku s tým, že Hnúšťa má fantastickú históriu, ktorú si treba pripomínať.

V Hnúšti bol naposledy štáb RTVS natáčať do programu Regina krátku ukážku o opravenom tureckom moste v časti Hnúšťa – Maša. Na tureckom moste sa točila aj scéna z polohraného dokumentárneho filmu Revúcki discipuli (vysielaný na RTVS), kde študenti Evanjelického gymnázia v Tisovci prechádzali cez most popri koči.

Zdroj a foto: R. Lebeda

Pridaj komentár