J. ŽGRAVČÁK: Šanca príde možno len raz, treba byť pripravený a využiť ju

REVÚCA/ŽILINA – Po dlhšej dobe vám prinášame ďalší zo série rozhovorov. Tentoraz pôjde o bývalého športového komentátora a terajšieho hovorcu spoločnosti Kia Motors Slovakia Jána Žgravčák, ktorý pochádza priamo z Revúcej. Nižšie v rozhovore sa dozviete, ako sa k svojej práci dostal a čím ho najviac napĺňa.

Pochádzate priamo z Revúcej. Prečo ste sa rozhodli dať sa na cestu moderovania a športového komentovania? Mali ste nejaký vzor?

Ešte v 1. ročníku ZŠ bol u nás v škole na Hviezdoslavovej ulici na diskusiu pozvaný známy športový komentátor Gabo Zelenay. To stretnutie bolo určite inšpiratívne, no k športu som mal blízko aj tak. Hrával som futbal za Baník Lubeník a skúsil som vari všetky športy, ktoré sa v našich podmienkach dali. No a na vysokej škole v Bratislave som sa dostal do Internátneho rozhlasového štúdia MD-1 a odtiaľ to už bolo len na skok do médií.

Dlhú dobu ste pracovali pre RTVS ako moderátor Gólov – Bodov – Sekúnd a komentátor športových podujatí. V čom vás Vaša práca napĺňala?

Táto práca mi umožnila spoznať svet, množstvo úžasných ľudí a zažiť veci, o ktorých som mohol ako chlapec z Revúcej len snívať. Takže mi vlastne splnila moje sny.

Ste veľkým fanúšikom motošportu. Jazdili ste niekedy aj preteky (ak áno, aké?), alebo ste sa tomu venovali len ako novinár?

Motoristickému športu som sa venoval od začiatku môjho pôsobenia v médiách, vždy ma to lákalo. V súkromí som jazdil aj preteky na počítačových simulátoroch, čomu sa vlastne aktívne venujem dodnes ako organizátor a riaditeľ pretekov Majstrovstiev SR v digitálnom motoršporte. V roku 2015 ma ako bývalého komentátora F1 v RTVS oslovili organizátori Slovenského okruhového pohára, aby som si prišiel vyskúšať MX-5 Cup v rámci Media Cupu. No a tam sa zrodila moja kariéra pretekára. Vďaka podpore Mira Konôpku a jeho tímu ARC Bratislava som odjazdil tri sezóny v InterCars MX-5 Cup, pričom v roku 2017 som vyhral Veľkú cenu SR na Slovakia Ringu a v roku 2018 som v celkovom hodnoteníInterCars MX-5 Cup skončil v silnej konkurencii na 2. mieste.

Kia x JBL Sound Tour

Ste pomerne známy aj svojimi vtipnými výrokmi. Mali ste to naplánované, aby ste pobavili divákov, alebo to sú len veci, ktoré vás napadli v rýchlosti?

Niektoré výroky sa podarili nevdojak, niektoré boli aj pripravené. Televízne vysielanie je šou.

Navštevujete často svoje rodné mesto? Ak áno, vidíte nejaké zmeny v Revúcej? 

Približne raz-dvakrát ročne. Mesto postupne mení svoju tvár, už je aj kam ísť na poriadnu kávu a koláčik, či pozrieť si s kamarátmi futbal. Som rád, že aj šikovní ľudia z mojej generácie sa postupne dostávajú k slovu a formujú prostredie okolo seba. Teším sa na športovú halu a poriadny zimný štadión. Revúca to potrebuje ako soľ.

Čo by ste chceli odkázať ľuďom, ktorí sa chcú aj z nášho regiónu vyšvihnúť tak vysoko, ako ste vy?

Neprestávať snívať, neustále sa učiť, dávať si vysoké ciele a hlavne, snažiť sa. Šanca príde možno len raz, treba byť pripravený a využiť ju. Netreba za každú cenu odchádzať z mesta či doliny, stále je na čom robiť aj tam. Treba mať oči a uši otvorené, rovnako aj srdce. Šikovných ľudí nájdeme všade. Treba spolupracovať, nehašteriť sa o zbytočnostiach ako farba pleti, pohlavie, viera či politické názory. Ľudia sú dobrí či zlí, šikovní či „plačkovia“, pracovití či leniví.

Foto: archív J. Žgravčák

One Reply to “J. ŽGRAVČÁK: Šanca príde možno len raz, treba byť pripravený a využiť ju”

  1. Pingback: Najčítanejšie články na Sobotníku za rok 2022: Nehody, platy starostov či nové byty

Pridaj komentár