Kúpalisko Novolandia Rapovce: Vynikajúca voda, ale aj priestor na zlepšenie

RAPOVCE – Kúpalisko Novolandia Rapovce je obľúbeným miestom oddychu nielen domácich Lučenčanov, ale aj obyvateľov okolitých okresov. Keďže sme ho nedávno navštívili, v tomto článku vám prinášame naše dojmy z tohto rekreačného zariadenia. Najviac ho budeme porovnávať s kúpaliskom na Kurinci pri R. Sobote, na ktorom sme boli pred pár týždňami.

Hneď prvá vec, ktorá by si v budúcnosti zaslúžila pozornosť prevádzkovateľov, je parkovisko. Má iba štrkový povrch, mnohé autá stoja aj kade-tade na tráve a hneď na začiatku to trošku kazí dojem z celého zariadenia. Avšak aj na evidenčných číslach áut vidieť, že návštevníci nie sú len z Lučeneckého okresu, ale i z V. Krtíša, R. Sobota, Poltára i vzdialenejších kútov Slovenska.

Areál Novolandie je rozdelený na dve časti. Jednou je samotné kúpalisko, druhou budova s wellnes, ktorá je od neho vzdialená niekoľko sto metrov. V tomto článku sa budeme venovať len kúpalisku, ktoré rozlohou patrí skôr k menším. Jeho základom sú tri bazény, z nich jeden plavecký, druhý sedací a tretí, s nepravidelným tvarom, by sa dal nazvať relaxačným.

Okrem nich sú v areáli ďalšie tri bazéniky, vrátane detského a dopadového pod menšou šmýkačkou. Tá je, mimochodom, jedinou atrakciou tohto druhu v Novolandii, tobogany či dlhšie šmýkačky by ste v Rapovciach na rozdiel od Kurinca hľadali márne.

Skvelá „morská“ voda

V súvislosti s bazénmi sa dostávame k najväčšej prednosti tohto kúpaliska, ktorou je voda. Ako sa uvádza na stránke Novolandie, pochádza z geotermálneho vrtu hlbokého 1501 metrov, má teplotu 38,1 stupňa Celzia a „svojou vysokou mineralizáciou a chemickým zložením pripomína morskú vodu. Jej pôvod je z obdobia druhohôr. Mohla by byť pozostatkom morských vôd, vsiaknutých do vápencového kolektora v období pred cca 23 – 25 miliónmi rokov,“ informuje internetová stránka Novolandie.

Takéto vyjadrenia sú niekedy len marketingovými rečami, ale v prípade rapovského kúpaliska podľa nás nejde o preháňanie. Voda je skutočne úžasná, slaná a keď zaveje vánok, zacítite aj typickú slanú vôňu ako pri skutočnom mori. Podľa nášho subjektívneho názoru ide o najlepšiu vodu nielen v regióne, ale aj v širšom okolí, vrátane viacerých slovenských i maďarských aquaparkov, ktoré sme mali možnosť vyskúšať.

Naopak, nevýhodou kúpaliska sú jeho menšie rozmery. Už na pohľad vidieť, že samotný areál i bazénová plocha sú menšie ako na Kurinci. Ako nám povedali domáci, cez víkendy a sviatky je vo vode doslova hlava na hlave.

Keďže kúpalisko Novolandia Rapovce bolo otvorené len pred zhruba desiatimi rokmi a vzniklo doslova na poli, zatiaľ tu nestihli vyrásť väčšie stromy. Pre chládok je teda potrebné požičať si slnečník, alebo si doniesť vlastný plážový prístrešok. Naopak, na kúpalisku je k dispozícii skutočne veľké množstvo lehátok. Treba si však za ne osobitne zaplatiť.

Fádnejšie okolie a vysoké vstupné

Aj samotné okolie kúpaliska dodnes tvorí pole (tohto roku kukuričné) a v porovnaní s Kurincom, ktorý ponúka malebný pohľad na vodnú plochu a les, je to rozdiel. Pochopiteľne, nejde o zásadnú nevýhodu a pre mnohých návštevníkov to môže byť bezpredmetné.

Za trochu prehnanú považujeme výšku vstupného. Základný lístok stojí 11 eur, trojhodinový vstup 9 eur a dvojhodinový 7 eur. V porovnaní s päťeurovým vstupným na Kurinec ide fakt o citeľný rozdiel, ktorý nemožno ospravedlniť ani spomínanou vynikajúcou vodou, keďže ani na Kurinci nie je vôbec zlá.

Ten navyše ponúka napríklad zaujímavejší detský bazén či túto sezónu aj tobogan. Na Kurinec sa okrem toho dá prísť po 17:00 okúpať za tri eurá, čo je v porovnaní s rapovským dvoj- či trojhodinovým vstupom opäť oveľa výhodnejšia cena. Na druhej strane, v neďalekom Miraj Resorte pri Lučenci je vstupné ešte o euro vyššie ako v Novolandii.

Posledné roky bez zmien

V Rapovciach by sme uvítali i širšiu ponuku jedál a aj ich trošku vyššiu kvalitu. Možno sme však iba nemali šťastie na stánok a prípravu jedla, na základe jednej návštevy to ťažko zhodnotiť objektívne. Snáď ešte treba dodať, že v Novolandii sme boli naposledy pred troma rokmi a odvtedy v areáli nič nové nepribudlo.

Zhrnuté a podčiarknuté: Kúpalisko Novolandia Rapovce určite stojí za vyskúšanie. Keď už pre nič iné, tak pre jeho výbornú „morskú“ vodu, ktorá je podľa nás tu v okolí bezkonkurenčná. Celkovo však ide o menšie kúpalisko, ktoré sa rýchlo zaplní a ťažšie v ňom nájdete miesto na oddych v tôni. No a nezanedbateľná, hlavne pre Soboťanov zvyknutých na Kurinec, je i výška vstupného.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár