Lučenec

LUČENEC: Od konca augusta môžu obyvatelia a návštevníci využívať zdieľané bicykle

LUČENEC – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spúšťa vo štvrtok 27. augusta 2020 v Lučenci pilotný projekt zameraný na zdieľané bicykle. Lučenčania a návštevníci tejto metropoly Novohradu ich budú môcť využívať ako prví v rámci celého kraja.

BBSK v meste umiestni v tomto roku celkovo 17 stojanov so 68 bicyklami. Boli rozmiestnené tak, aby mali občania bicykel vždy poruke. Požičať si ho bude môcť nielen v centre mesta, ale i odľahlých častiach, ako sú sídliská Rúbanisko I, II, III, či vo vzdialenej Opatovej,“ uvádza kraj v tlačovej správe.

Jednorazová jazda cez spoplatnenú SMS bude stáč 40 centov do 30 minút. Pre aktívnejších používateľov sú v ponuke programy so zvýhodnenejšími tarifami. Za 4.90 eura mesačne získajú 1000 voľných minút, resp. 20 000 voľných minút pri ročnom programe za 29,90 eura.

Kamerový systém i GPS lokalizátory

Na bezpečnosť dohliadne kamerový systém, ktorý je súčasťou každého stojanu, a vstavané GPS lokalizátory, ktoré zasielajú údaje o svojej polohe v pravidelných intervaloch. Vďaka týmto technológiám sa pomocou získaných dát dokáže efektívnejšie naplánovať zásobovanie prázdnych či plných stojanov a ešte viac tak znižovať stopu emisií a v budúcnosti môžu prispieť pri ďalšom plánovaní cyklotrás.

Výpožička bicykla je veľmi intuitívna, registrovanému užívateľovi stačí poslať SMS, priložiť čipovú kartu ‚Zelený bicykel‘, alebo odomknúť pomocou naskenovania QR kódu nachádzajúcom sa na bicykli. Vrátenie je možné vykonať jednoduchým zasunutím bicykla do ktoréhokoľvek stojiska, ktorého lokácia sa nachádza na mape či v mobilnej aplikácii,“ uviedla Gabriela Bieliková, riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK.

Na projekte kraj aktívne spolupracuje s mestom Lučenec, Strednou odbornou školou dopravy a hotelových služieb v Lučenci, sociálnym podnikom Rozvojové služby BBSK, s. r. o., ako aj s Agentúrou práce BBSK. Projekt postupne vytvorí tri pracovné miesta, pričom prácu dá aj dlhodobo nezamestnaným občanom.

„Budeme radi, ak sa naše spoločné zdieľané bicykle stanú obľúbenou súčasťou mestského životného štýlu a výborným príkladom pre všetky mestá v BBSK,“ uviedol Ondrej Lunter, podpredseda samosprávneho kraja.

Zdroj a foto: tlačová správa BBSK

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

11 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

14 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

4 dni ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago