Opravu cesty z Muráňa na P. Horu chce BBSK financovať 15 mil. z úveru

MURÁŇ/PREDNÁ HORA – Na opravu poškodenej cesty II/531 z Muráňa na Prednú Horu v okrese Revúca môže Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) využiť 15 miliónov eur z už schváleného 30-miliónového úveru, ktorý je určený na cesty v celom kraji. Súčasne však kraj žiada o pomoc aj vládu SR. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva BBSK na svojom štvrtkovom (13. 8.) mimoriadnom zasadnutí.

Ako zdôvodnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter, túto záležitosť sa rozhodli riešiť na mimoriadnom zasadnutí z dôvodu časovej tiesne, aby stihli cestu aspoň čiastočne opraviť a sprejazdniť do začiatku zimy. „Inak niektoré obce zostanú doslova odrezané od sveta, pretože v zimnej sezóne sa obchádzková trasa nebude dať využívať,“ podotkol Lunter, podľa ktorého v tomto prípade musí ísť politikárčenie bokom a dôležitá je solidarita s obyvateľmi okresu.

Ohrozená zamestnanosť na Prednej Hore

Podľa poslanca a primátora Jelšavy Milana Kolesára by pre uzavretú cestu mohli podať výpoveď viacerí zamestnanci Odborného liečebného ústavu psychiatrického na Prednej Hore. „Riaditeľ nás na verejnom zhromaždení v Muráni oboznámil so situáciou, aká je v kolektíve. Dosť veľa zamestnancov podľa neho zvažuje podať výpoveď a ukončiť pracovný pomer, keďže po obchádzke cestujú do práce dve hodiny tam a dve nazad,“ podotkol Kolesár s tým, že inak im cesta trvá len pár minút. Komunikácia je však podľa neho využívaná aj inými zamestnancami za prácou či študentmi pri dochádzaní do škôl.

Podobný názor prezentoval aj Július Laššan, poslanec a starosta Mokrej Lúky. „Je to veľa peňazí, ale keď sú tie náklady oprávnené a cesta sa má urobiť v celom rozsahu, teda necelých päť kilometrov, tak nech sa urobí naozaj poriadne. Aby to vydržalo a pri najbližšej búrke sa to nezosypalo,“ poznamenal.

Kolegov z Revúckeho okresu podporil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. „Musíme otvorene povedať, že situácia je kritická. Týka sa to nielen okresu Revúca, ale aj Rimavskej Soboty a celého juhu BBSK. Občania okresu Rimavská Sobota jednoznačne požadujú, aby sa to čím skôr urobilo. Preto tento návrh, napriek tomu, že je to obrovská suma, jednoznačne podporím,“ avizoval Šimko.

Napokon len 15 miliónov

Poslanci nakoniec znížili pôvodne avizovanú sumu z 19 na 15 miliónov eur, keďže oprava komunikácie nebude riešená cez verejné obstarávanie, ale priamym zadaním. Niektorí sa teda v tejto súvislosti obávali, že dodávateľ by nemal motiváciu znížiť výslednú sumu. Zároveň prijali uznesenie, ktorým žiadajú o pomoc aj vládu SR, keďže cesta má podľa nich strategický význam.

Uvedený úsek od Muráňa na Prednú Horu poškodili 28. júna 2020 silné prívalové dažde, ktoré cestu na viacerých miestach podmyli. To si vyžiadalo jej úplné uzavretie a vytvorenie provizórnej obchádzkovej trasy popod Muránsky hrad a cez Veľkú lúku. Tá je však určená len obyvateľom Muráňa a regiónu s povolením a premávka na nej je riadená semaforom.

BBSK chce cestu aspoň v jednom jazdnom pruhu sprejazdniť do zimy a prípadne ju znovu uzavrieť na jar, aby rekonštrukčné práce mohli pokračovať. Viac o situácii na ceste sa dočítate v našom staršom článku.

Zdroj: Zastupiteľstvo BBSK. Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár