Priatelia histórie Novohradu spustili zbierku na zborník, podporiť by chceli i múzeum v R. Sobote

HRADIŠTE – Zbierkou na portáli verejného financovania Startovac.cz sa snaží občianske združenie (OZ) Priatelia histórie Novohradu získať časť financií na tohtoročný Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie 2020 so zaujímavosťami z dejín regiónu. Ako avizujú členovia združenia, ak sa im podarí vyzbierať dostatočnú čiastku, podporia aj vydanie zborníka Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote.

OZ si tohto roku ako základný cieľ stanovilo vyzbierať sumu 2000 eur, ideálne by však chceli dosiahnuť hranicu 4 000 eur. Vďaka tomu by mohli podporiť aj spomínaný zborník GMM, ktoré nezískalo dotáciu od Fondu na podporu umenia.

„Fond nepodporil vydanie šestnásteho ročníka zborníka Gemer-Malohont, ktorý vydáva GMM s odôvodnením: Odborná komisia odporúča žiadosť nepodporiť, uprednostnila nové, invenčné, neopakujúce sa projekty,“ tlmočil v tlačovej správe vyjadrenie fondu predseda OZ Mišo Šesták.

Ako dodal, v ich združení si, naopak, myslia, že dobré veci s dlhou tradíciou by nemali zaniknúť a rozhodli sa aj s pričinením podporovateľov podať pomocnú ruku. „Ak sa v rámci tohtoročnej zbierky podarí vyzbierať 4 000 eur, bude možné vydať ako zborník Gemer-Malohont, tak aj náš zborník. Ak sa vyzbiera menej, vyjdú tiež oba zborníky, ale budeme musieť šetriť,“ podotkol Šesták.

Ako veľmi, to sa ukáže podľa vyzbieranej sumy. „Šetrenie sa však nijak nedotkne našich podporovateľov, ale všetky úsporné opatrenia budú mať dopad na tú časť zborníkov, ktorá bude distribuovaná zadarmo,“ zdôraznil.

Každý, kto sa rozhodne podporiť vydanie zborníka, dostane jeho limitovanú verziu v dvoch dieloch, ktoré majú spolu 560 strán. V závislosti od výšky podpory je však možné získať i ďalšie publikácie, napríklad knihu Rimavská Sobota vo svetle archeologických nálezov, Lučenec v plameňoch strachu a hrôzy, či Hrnčiarstvo v Suchánskej doline. Všetky podrobnosti nájdete priamo na stránke projektu na Startovači.

Zdroj: tlačová správa, Foto: facebooková stránka OZ Priatelia histórie Novohradu

Pridaj komentár