R. SOBOTA: Na ihrisku Žihadielko videli hada, podľa biologičky nie je dôvod na obavy

RIMAVSKÁ SOBOTA – Naša čitateľka nám do redakcie poslala fotografiu hada, ktorú zosnímala na detskom ihrisku Žihadielko na sídlisku Rimava v R. Sobote. Fotku sme ukázala biologičke, ktorá nám potvrdila, že nie je dôvod na obavy – ide totiž o užovku, ktorá nie je jedovatá a pre človeka nie je nebezpečná.

Fotografia je síce trochu rozostrená, ale podľa biologičky ide pravdepodobne o užovku fŕkanú, prípadne užovku obyčajnú. Tie sú podľa jej slov v meste dosť bežné, je ich možné vidieť napríklad na brehoch Rimavy i priamo v rieke, alebo aj na bývalom plážovom kúpalisku.

Za zmienku stojí, že všetky hady aj jašterice na Slovensku sú zákonom chránené. Napriek tomu ich počty podľa biologičky v našej krajine klesajú, dôvodom je okrem iného poľnohospodárska činnosť.

Divé zvieratá ako také nie sú v meste úplnou výnimkou. Hady v minulosti v spolupráci s príslušným odborníkom odchytávala napríklad mestská polícia, spomíname si konkrétne na prípad, keď sa had usídlil dokonca v motorovom priestore auta na sídlisku Rimava.

Asi najčastejšie je však možné spozorovať líšky, ktoré sa opakovane objavovali aj v R. Sobote. Osobne sme na nábreží Rimavy, medzi „hojdacím“ mostom a mostom na Ulici P. Hostinského videli aj jazveca. Našťastie, na rozdiel od Vysokých Tatier si do našich miest zatiaľ nenašli cestu medvede:-)

Pridaj komentár