Tunel Soroška by ministerstvo dopravy chcelo začať stavať v roku 2023

JABLONOV NAD TURŇOU – Tunel Soroška, ktorý je časťou úseku rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, by sa mohol začať stavať v roku 2023. Na dnešnom (6. 8. 2020) stretnutí so starostami regiónu a miestnymi predstaviteľmi to povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Tento termín bude podľa neho možné dodržať „za ideálnych okolností“ a so zabezpečeným financovaním stavby, ktoré zatiaľ štát nemá. Potvrdil však, že napriek nedávnemu zrušeniu verejného obstarávania výstavbu tunela úplne nezastavili, iba posunuli jej realizáciu.

Tá stavba tak, ako bola pripravená, by nedopadla dobre. My nechceme mať zo Sorošky druhé Višňové. Zastavili sme verejné obstarávanie, lebo tam bolo viac ako tisíc zásadných pripomienok. Tá stavba nebola pripravená, nemala stavebné povolenie,“ podotkol minister.

Soroška je priorita, aj keď nie hlavná

Doplnil, že pre jeho rezort je výstavba Sorošky stále na zozname priorít, aj keď nie na poprednom mieste. „Projekt Soroška bude pokračovať, takisto ako celý úsek R2. Len ju musíme lepšie pripraviť,“ skonštatoval Doležal.

Ako povedal predseda petičného výboru za výstavbu Sorošky Pavol Burdiga, ktorý je zároveň krajským i mestským poslancom v Rožňave, je rád, že si problematiku s ministrom mohli vydiskutovať a vysvetliť. „Konkrétne veci, ktoré tu zazneli, nás ako petičný výbor, myslím, uspokojili. Pretože celá stavba sa nezastavuje, nemení sa ani profil a smer tunelovej rúry. Musí sa urobiť, respektíve dokončiť a doplniť podrobný hydrogeologický výskum,“ konštatoval Burdiga.

Ako podotkol starosta Jablonova nad Turňou Slavomír Zubriczky, je rád, že sa nepotvrdili správy v médiách o úplnom zastavení prípravy výstavby. „Nikto nie je zásadným spôsobom proti tomu, aby sa tento tunel zrealizoval,“ zdôraznil starosta. Podotkol tiež, že má prísľub o zabezpečení náhradného zdroja pitnej vody pre svoju dedinu. „So stavbou sa nezačne bez toho, aby sme ho mali,“ avizoval.

Zrušené verejné obstarávanie

Tender na tunel Soroška spustil koncom roka 2019 vtedajší minister dopravy a výstavby Árpád Érsek. Za spustenie súťaže bol kritizovaný, okrem iného aj z dôvodu, že rezort si nevyžiadal stanovisko útvaru ministerstva financií Hodnota za peniaze.

Súťaž na zhotoviteľa úseku napokon začiatkom júla zrušila Národná diaľničná spoločnosť (NDS) s odôvodnením, že stavba nemá stavebné povolenie a projekt je v zmysle dokumentácie nerealizovateľný.

Samotný tunel Soroška má mať po dokončení dĺžku viac ako 4,2 kilometra a bude súčasťou spomínaného úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou. Tunel i celý úsek sú naplánované len v polovičnom profile.

Vizualizácia: NDS

Pridaj komentár