Herec Tony Curtis má korene u nás, jeho matka sa narodila v okrese Poltár

Tony Curtis (zdroj: pixabay.com)

ČESKÉ BREZOVO – Americký hollywoodsky herec Tony Curtis, ktorý hral okrem iného aj vo svetoznámom filme Niekto to rád horúce po boku Marilyn Monroe, má predkov z okresu Poltár. Jeho matka Helena Ilona Kleinová, ktorá emigrovala do Ameriky, totiž pochádzala z obce Vaľkovo (dnes časť Českého Brezova) neďaleko Poltáru. Ako sa prvotne hovorilo, Helena sa narodila v okrese Michalovce, no táto informácia sa však časom vyvrátila. Zaujímavosť o slovenských koreňoch známeho herca uvádzajú viaceré zdroje, napríklad wikipédia.

Helena Ilona Kleinová bola podľa Wikipedie pôvodom židovka. Za nezistených okolností, zrejme za lepším životom, sa rozhodla emigrovať do USA, kde sa spoznala so svojim manželom Emanuelom Schwartzom, ktorý pochádzal z Maďarska a rovnako bol židovskej národnosti. V ich rodine sa nieslo dlhú dobu nešťastie. Helene bola diagnostikovaná schizofrénia a rovnakou chorobu trpel aj Tonyho brat Robert. Najviac však rodinu zasiahla smrť Curtisovho mladšieho brata Juliusa, ktorý skončil pod kolesami nákladného auta a zomrel. Ešte pred nehodou boli Tony a Julius umiestnení do sirotinca na jeden mesiac, pretože ich matka bola na tom finančne veľmi zle a nemali nič pod zub.

Okrem toho, že bol Tony Curtis skvelým hercom, v mladosti bol podľa Movie manie členom pouličného gangu v newyorskom Bronxe. Jeho matka Helena bola vraj často krutá na svoje deti, čo bolo pripisované práve jej diagnóze. Tony Curtis rovnako bojoval aj v druhej svetovej vojne, no pre zranenie, ktoré utrpel pri nabíjaní torpéda, bol prepustený. Až potom sa rozhodol, že sa stane hercom a tak začal navštevovať rôzne kurzy a herecké školy.

Nezaujímal sa o svoje korene

Tony Curtis sa však o svoj európsky pôvod nikdy intenzívne nezaujímal. Ako tvrdí portál SME, v roku 2008 napísal o sebe knihu, v ktorej uviedol, že jeho matka sa narodila niekde medzi Maďarskom a Československom, čo asi bola chyba z jeho strany. Tony Curtis, vlastným menom Bernard Schwartz, je aj otcom herečky Jamie Lee Curtis, ktorá si zahrala vo filmoch ako Pravdivé lži, Halloween či Večne mladý.

Tento americký herec so slovenskými koreňmi sa narodil 3. 6. 1925 v New Yorku a zomrel 29. 9. 2010 v Nevade vo veku 85 rokov. Vo svojej kariére stihol natočiť viac ako 100 filmov a okrem hereckej činnosti sa činil aj ako producent či maliar. Ďalšou jeho zaujímavosťou je aj to, že bol šesťkrát ženatý a dokopy splodil štyri dievčatá a dvoch chlapcov.

Foto: Pixabay.com

One Reply to “Herec Tony Curtis má korene u nás, jeho matka sa narodila v okrese Poltár”

  1. Pingback: Hviezda Netflixu, legendy hudby či slávni herci: 13 osobností, ktoré majú korene na Slovensku a ani ste to o nich netušili | interez.sk

Pridaj komentár