Poklady Železníka opäť prilákali do baníckej osady množstvo ľudí

ŽELEZNÍK – Už po tretíkrát mohli priaznivci histórie spoznať vďaka podujatiu Poklady Železníka zaujímavosti tejto kedysi významnej baníckej osady v Revúckom okrese. Akcia, ktorú zorganizovalo občianske združenie (OZ) Skryté poklady Slovenska, prilákala, podobne ako vlani, množstvo ľudí. Dokonca viac, než je počet trvalých obyvateľov tejto osady.

„Túto akciu sme spolu s obcou zorganizovali po tretíkrát. Tento rok nám ju trochu skomplikovala situácia okolo koronavírusu, takže všetky aktivity programu sme umiestnili do vonkajších priestorov, aby sa ľudia cítili dobre. Aj celé podujatie vedieme skôr vo voľnejšom štýle,“ priblížil predseda OZ Ladislav Bene.

Prehliadka zaujímavostí osady

Ani tohto roku nechýbala komentovaná prehliadka mapujúca históriu a hlavné zaujímavosti Železníka – napríklad kina Stachanov, tradičných baníckych domov v kolónii, poschodových obytných domov „Štokovcov“, drevenej kolkárne s dreveným hudobným altánkom, či obnovenej baníckej kaplnky. Bonusom bola možnosť nahliadnuť do jedného z tradičných baníckych bytov. Vyvrcholením akcie bolo premietanie pod holým nebom a ohňostroj.

Ako počas prehliadky pripomenul L. Bene, Železník bol kedysi miestom, kde život kypel. Veď len v samotnej osade žilo v časoch najväčšej slávy okolo 1600 až 1700 ľudí. A to bola iba štvrtina ľudí, ktorí pracovali v miestnych baniach. Zvyšok dochádzal za prácou z okolitých dedín.

V súčasnosti na Železníku žije už iba okolo 150 až 160 obyvateľov a osada je navyše rozdelená do katastrov dvoch dedín – Sirka a Turčoka. Železník sa tak z jedného z najrušnejších miest zmenil na oázu pokoja, ktorý je v dnešnej dobe čoraz vzácnejší.

Rozdielny osud pamiatok

Samotné pamiatky Železníka sú v rôznom stave. Smutný je pohľad na dochrámanú kolkáreň, na ktorú v roku 2016 padol strom, či na blízky hudobný altánok s dierami v streche. Nádej do budúcnosti však dáva fakt, že kolkáreň by mala prejsť do majetku obce Turčok, ktorá prejavila záujem zachrániť ju. Turistickou zaujímavosťou by sa mohla stať i štôlňa Ladislav, ktorá bola doteraz zamurovaná. Obec ju však pod dozorom banského úradu otvorila a po vyčistení vchodu by mohla byť v budúcnosti sprístupnená.

Naopak, vďaka nadšencom z OZ Skryté poklady Slovenska už bola zrekonštruovaná banícka kaplnka nad hlavnou cestou. Prerodom prechádza aj banícke jazierko v niekdajšom areáli parku, ktorý patril k vile riaditeľa baní. Členovia OZ i dobrovoľníci už stihli vyčistiť jeho brehy, vybudovať základ stavidla aj budúceho móla. Cieľom je pretvoriť okolie jazierka na oddychovú zónu a využiť ho možno i na rybolov.

Zaujímavosťou, ktorú bolo možné vidieť na akcii Poklady Železníka 2020, bol zmenšený, ale plne funkčný model šachtovej pece na tavenie železnej rudy. Priamo počas akcie v ňom dokonca vytavili kúsok železa.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Poklady Železníka opäť prilákali do baníckej osady množstvo ľudí”

  1. Pingback: ŽELEZNÍK: Samospráva rekonštruuje oporný múr pred bývalým kinom, vznikne nad ním posedenie

Pridaj komentár