Fiľakovo chce spolu s Tomášovcami pomôcť obciam Lučeneckého okresu

FIĽAKOVO – Mesto Fiľakovo v spolupráci s obcou Tomášovce podalo žiadosť o dotáciu na novovzniknuté Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja informatizácie SR, v ktorom žiada viac ako 474-tisíc eur.

Celkové náklady projektu s názvom „Podpora rozvoja a optimalizácie verejných politík v samosprávach okresu Lučenec“ by pritom mali dosiahnuť takmer pol milióna eur, rozdiel budú samosprávy kofinancovať z vlastných rozpočtov.

Ako informovala prednostka fiľakovského mestského úradu Andrea Mágyelová, cieľom projektu je posilniť kapacity jednotlivých úradov v okrese, odbremeniť ich, a tým celkovo zefektívniť fungovanie miestnej verejnej správy. „Projekt by mal uľahčiť výkon originálnych a prenesených kompetencií samospráv, ktoré sú často neprehľadné a komplikované, čím zbytočne zaťažujú úrady.“

Hlavným prvkom projektu bude podľa jej slov vytvorenie odbornej pracovnej skupiny, akejsi spoločnej kancelárie. „Pôjde o tím odborníkov, ktorých náplňou práce bude aktívne vyhľadávanie možností na získanie dotácií pre obce v okrese a následne im pomôcť s ich implementáciou,“ vysvetlila prednostka.

Nedostatočné kapacity

Obecné úrady podľa nej nemajú podľa slov prednostky dostatočné kapacity na to, aby sa vedeli viac venovať projektom. „Za získavaním dotácií je množstvo mravčej práce. Od vyhľadávania vhodnej výzvy, prípravy projektu, podania žiadosti, cez verejné obstarávania až po ďalšiu objemnú administratívu pri implementácii. Obce kvôli tomu nevedia efektívne využívať eurofondy. Práve s touto agendou by novovzniknutý tím ľudí pomáhal, vďaka čomu veríme, že by do okresu pritieklo oveľa viac peňazí,“ doplnila. Pracovníci sa budú zároveň zaoberať aj analýzou a prepracovaním strategických dokumentov jednotlivých obcí v okrese.

Ako ďalej pokračovala, v rámci projektu plánujú tiež vypracovať štyri príručky, ktoré sa budú venovať oblastiam stavebného konania, ochrany životného prostredia s dôrazom na nakladanie s odpadom, sociálnych služieb a oblasti cestovného ruchu, možnostiam jeho využitia na rozvoj nášho regiónu.

„Informácie v príručkách sprehľadnia zložitý byrokratický systém v týchto oblastiach a uľahčia tak úradom prácu,“ uzavrela s tým, že od projektu tak očakávajú sprehľadnenie jednotlivých konaní, zefektívnenie fungovania úradov a spoločným postupom aj získanie nových finančných zdrojov na udržateľný rozvoj okresu.

Zdroj: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova

Pridaj komentár