JESENSKÉ: Pri ropíku pribudli rozsocháče, v pláne je múzeum

Protitankové rozsocháčeJESENSKÉ – Protitankové rozsocháče, teda zátarasy, sú najnovším prvkom, ktorý pribudol pri bunkri v Jesenskom. Partia nadšencov, ktorá tento bunker, takzvaný ropík, postupne obnovuje, ich predstavila počas sobotňajšieho (27. 9. 2020) podujatia Svetlá nad bunkrami, ktoré sa konalo pri príležitosti 82. výročia mobilizácie.

Rozsocháče sme tu pri ropíku osadili natrvalo. Boli nám darované zberateľom, ktorý nechce byť menovaný. Nemuseli sme teda za ne platiť, zaplatili sme iba profesionálnej firme za ich renováciu,“ uviedol za organizátorov akcie Ján Rešetár.

Dodal, že ľudí na tohtoročný piaty ročník Svetiel nad bunkrami prišlo trochu menej ako očakával, ale napriek tomu je spokojný. „Podujatie sa opäť nieslo v trochu novom duchu. Nebolo to iba o mobilizácii, ale rozšírili sme to aj o ďalšie veci, ktoré patria k tomuto regiónu,“ konštatoval Rešetár.

Pri ropíku má byť múzeum

Ako pokračoval starosta obce Jesenské Gabriel Mihályi, dlhodobým cieľom samosprávy je v spolupráci so spomínanou partiou nadšencov vytvoriť v železničnom domčeku pri ropíku malé múzeum. Zatiaľ ho majú v prenájme od Železníc Slovenskej republiky a vykonali na ňom nevyhnutné opravné práce.

„Každá samospráva by si mala vážiť iniciatívnych ľudí. Jednou zo stratégií, ktorú na Slovensku príliš nepoužívame, ale ja ju veľmi rád využívam, je umožňovacia stratégia. Teda dať priestor tým, ktorí chcú robiť, a samospráva sa potom za nich môže postaviť a pomôcť im,“ podotkol Mihályi.

Bohatý program s prednáškou

Súčasťou tohtoročných Svetiel nad bunkrami v Jesenskom boli ukážky vojenskej výbavy a výstroja, ako aj prezentácia prepadových taktík niektorých oddielov. Jedným z vrcholov bola tiež prednáška starostu G. Mihályiho zameraná na boje pri Jesenskom a jeho oslobodenie 23. decembra 1944.

Medzi zaujímavosti, ktoré počas prednášky spomenul, patrí počet zabitých, zomretých či nezvestných vojakov Červenej armády počas oslobodzovania obce. Tých bolo podľa dobových prameňov okolo 67. Vojnové obete iných kategórií neboli zdokumentované.

Na železničnej stanici v Jesenskom, ktoré sa vtedy nazývalo Feledince (z maďarského názvu Feled), umrelo podľa jeho informácií na konci vojny aj 38 maďarských vojakov. Príčinou ich smrti bolo zrejme požitie etylalkoholu. Mihályi tiež upozornil, že v Slovenskom národnom povstaní bojovali i Maďari a to aj z nášho okolia. Povedal tiež, že najväčšie boje v regióne okolo Jesenského boli pri Konrádovciach a sovietska armáda k obci Jesenské neprišla od východu, ale z juhu, od Miškovca.

Načrtol tiež, že veľa obnovených vojenských bunkrov je v Českej republike, ktorá sa tiež aktívnejšie zapája do podujatí Svetlá nad bunkrami (na Slovensku to tohto roku okrem Jesenského bola už len Slánska Huta, Gajary a Veľké Leváre). „Viete, čo má spoločné hrad Karlštejn s Jesenským? Aj tam je ropík:-)“ spomenul starosta vo svojej prednáške.

Ak vás história vojenských bunkrov – ropíkov pri Jesenskom zaujíma viac, dočítate sa o nej v našom staršom článku.

Svetlá nad bunkrami 2020 v Jesenskom

Uverejnil používateľ Sobotnik.sk Nedeľa 27. septembra 2020

 

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “JESENSKÉ: Pri ropíku pribudli rozsocháče, v pláne je múzeum”

  1. Pingback: Ropík v Jesenskom po troch rokoch opäť sprístupnili verejnosti - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár