Kraskovo opäť ožilo vďaka podujatiu Z histórie Gemera – Malohontu

KRASKOVO – Prvý ročník podujatia Z histórie Gemera – Malohontu, ktorý sa konal v obci Kraskovo (okres Rimavská Sobota) je za nami. Išlo v podstate už o druhé takéto podujatie, keďže minulý rok sa uskutočnil nultý ročník s názvom Z histórie Malohontu. Podujatie sa konalo v sobotu 5. 9. Pre Sobotnik.sk ho opísal hlavný organizátor a člen združenia Región Gemer Viktor Brádňanský.

„Podujatie sme poňali celoregionálne a premenovali ho na Z histórie Gemera-Malohontu. Cieľom oboch ročníkov je odprezentovať gotickú cestu a kostolíky, ktoré v regióne máme, a sú najväčším bohatstvom tohto kraja,“ uviedol historik a autor celej myšlienky zorganizovať takéto podujatie.

Oproti nultému ročníku nastali tento rok menšie zmeny hlavne čo sa týka programu. „Prišli hostia, ktorí boli vlani a pozvali sme aj ďalšie historické kluby. Oslovili sme nových lektorov, aby sme každý rok priniesli niečo nové. V rámci opatrení sme museli pristúpiť k povinným rúškam a dezinfekcii. Čo sa týka vstupu do kostola, vstup je každú polhodinu s odborným výkladom lektora. Minulý rok bol kostolík otvorený celý čas,“ pokračoval Brádňanský.

Historik nevylúčil, že z tohto podujatia urobia putovný festival a nemusí sa konať len v Kraskove. „Hlavnou myšlienkou je postupne odprezentovať všetky dostupné gotické kostolíky. Zatiaľ sa ešte rozhodujeme, uvidíme čo bude v budúcnosti,“ dodal na záver.

One Reply to “Kraskovo opäť ožilo vďaka podujatiu Z histórie Gemera – Malohontu”

  1. Pingback: KRASKOVO: Historický festival bude tohto roku prvýkrát počas dvoch dní

Pridaj komentár