KRÁTKE SPRÁVY: V kúpeľoch Leváre bude brigáda, v múzeu predstavia knihu O. Bodorovej

Krátke správyGEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Vitajte pri prvom dieli nášho nového formátu Krátke správy. Dnes okrem iného o predstavení novej knihy riaditeľky Gemersko-malohontského múzea (GMM) Oľgy Bodorovej, brigáde v bývalých kúpeľoch v obci Leváre pri Tornali, či o akútnych respiračných ochoreniach, ktoré šafária hlavne v Rimavskosobotskom okrese.

RIMAVSKÁ SOBOTA – V GMM v piatok 11. 9. 2020 o 16:30 predstavia knihu riaditeľky tejto inštitúcie Oľgy Bodorovej s názvom Hrnčiarstvo v Suchánskej doline. Je to vedecko-populárna publikácia, ktorá na 248 stranách podáva dôležité informácie o hrnčiarstve v historickej stolici Gemer-Malohont, predovšetkým v jej západnej časti – v Suchánskej doline, konkrétne v obciach Hrnčiarske Zalužany, Sušany, Pondelok a Veľká Suchá, dnes Hrnčiarska Ves a čiastočne Ožďany. Viac zistíte na facebookovej stránke GMM:

LEVÁRE – Malá dedinka pri Tornali sa pýši čarovným areálom kúpeľov, ktoré zanikli začiatkom 80. rokov 20. storočia a odvtedy v nich akoby zastal čas. Avšak iba naoko, keďže kúpele si žiadajú starostlivosť, ktorá by im aspoň sčasti prinavrátila niekdajší lesk. Pokúsia sa o to dobrovoľníci na brigáde v sobotu 12. 9. 2020, keď budú odstraňovať náletovú zeleň a areál upratovať. Pripravený je však aj nevšedný kultúrny program. Ak vás zaujíma história kúpeľov, písali o nej na Denníku N Čierne diery, podrobnejšie informácie o samotnej brigáde sú na stránke podujatia na Facebooku.

B. BYSTRICA – Akútne respiračné ochorenia v tomto období o sebe ešte príliš nedávajú vedieť a v medziročnom porovnaní je ich výskyt v Banskobystrickom kraji nižší. Nejaké prípady však banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje, dohromady ich je tento týždeň 913. Ako úrad informuje v tlačovej správe, najviac ich je v okrese R. Sobota, ale medzi zasiahnutejšie patrí aj okres Revúca. Naopak, chrípka sa v tomto týždni objavila iba u štyroch pacientov, z tohto u dvoch v okrese Lučenec a u jedného v Poltárskom okrese.

ROŽŇAVA – Mesto Rožňava pripravuje novú koncepciu rozvoja školstva. S týmto cieľom distribuuje rodičom detí dotazníky, v ktorých chce zistiť spokojnosť či nespokojnosť s jednotlivými materskými a základnými školami v meste a zapracovať aj prípadné pripomienky. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej stránke roznava.sk.

REVÚCA – Samospráva Revúcej otvorila nové multifunkčné ihrisko pri kúpalisku. Ako uvádza portál Revúcke listy online, prevádzková doba pre verejnosť je určená sezónne od 1. mája do 31. októbra, a to denne od pondelka do nedele od 09:00 do 21:00 hodiny.

HNÚŠŤA – Prehliadka dychových hudieb Tečkova trubka, spojená s remeselným jarmokom a zrazom majiteľov Škody 100, sa pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu neuskutoční v pôvodnom termíne, teda 26. 9. 2020. Informovala o tom na facebookovej stránke Mestského kultúrneho strediska v Hnúšti jeho riaditeľka Diana Vojenčiaková. „Keďže sme venovali tejto akcii dostatok úsilia, veríme, že sa nám ju v najbližšom možnom termíne podarí uskutočniť,“ dodala.

HNÚŠŤA – Z Hnúšte ešte jedna drobnosť. Pri dnešnom putovaní Facebookom sme narazili na úžasnú fotku starého hnúšťanského námestia, ktorú zdieľal Ondrej Laudár St. Tá atmosféra je neskutočná:-)

TORNAĽA/RIMAVSKÁ SOBOTA – Komerčná televízia Markíza má vo svojich reality show ľudí aj z nášho regiónu. V programe Farma vystupuje rodáčka z Rimavskej Soboty Monika Šuleková, ktorá je majiteľka obchodu. V prvom týždni súťaže bola farmárkou týždňa.

V programe Extrémne premeny – druhá šanca na život vystúpil v druhej časti 25-ročný Milan Varga z Tornale, ktorý schudol zo 175 na 99 kíl. Jeho záľubou je hlavne klavír, je učiteľom na Základnej umeleckej škole v Rožňave. Viac sa dočítate na stránke relácie.

Pridaj komentár