KRÁTKE SPRÁVY: Pred 120 rokmi sa narodil objaviteľ Domice, Gruntovačka je v Tornali i V. Krtíši

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Dnešné Krátke správy na Sobotníku o výročí objaviteľa Domice J. Majka, ktorý bol väznený v R. Sobote, tradičnej Gruntovačke, či o sysľoch pri Muráni, ktoré sa ukladajú na zimný spánok.

KEČOVO – Vo štvrtok 17. septembra 2020 sme si pripomenuli 120. výročie narodenia objaviteľa Domice Jána Majka. Informuje o tom facebooková stránka Krížom-Krasom, podľa ktorej Majko pôsobil ako člen finančnej stráže v Dlhej Vsi v Rožňavskom okrese a vo voľnom čase skúmal priľahlé časti Silickej planiny. Nie príliš známou zaujímavosťou je skutočnosť, že Majko bol neskôr väznený v Rimavskej Sobote.


R. SOBOTA – V sobotu 19. septembra 2020 od 9:00 sa v Rimavskej Sobote koná folklórny festival Pod sobotskou bránou. „Nádvorie Čierneho orla ožije miestnym folklórom. V závere dňa podujatie vyvrcholí vystúpením charizmatického speváka rusínskych ľudových piesní ŠTEFANA ŠTECA a folklórnej skupiny FAJTA v divadelnej sále Domu kultúry o 18:00. Celý program umocnia tanečné vstupy košického FS HORNÁD,“ informuje samospráva na oficiálnej stránke Rimavskasobota.sk.

V. KRTÍŠ/TORNAĽA – Už tradičná jesenná Gruntovačka v Banskobystrickom kraji (BBSK) prebieha tohto roku aj v troch lokalitách našich regiónov. „Región Novohrad si vybral do Gruntovačky mesto Veľký Krtíš so sídliskom Viničky a čistiť budú študenti zo SOŠ Veľký Krtíš. V regióne Gemer budú podporené v gruntovaní dedina Rákoš a mesto Tornaľa, kde bola vybraná lokalita prírodného vodného žriedla Gemerky,“ informuje BBSK v tlačovej správe.

MURÁŇ – Sysle v lokalite Biele vody pod Muránskym hradom si toho cez leto vytrpeli naozaj dosť,veď ich pre silné zrážky trikrát vytopilo. Zaslúžia si preto zimný odpočinok, takzvanú hibernáciu, do ktorej v týchto dňoch postupne upadajú, ako informuje na Facebooku Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer. Obdivovať tieto stvorenia bude možné zase na jar od marca.

DOPLNENÉ 18. 9. 2020:

LUČENEC – V okrese Lučenec pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu sprísnili opatrenia voči šíreniu nového koronavírusu. Regionálny úrad verejného zdravotníctva zakázal usporadúvať spoločenské, športové, kultúrne a iné podujatia v exteriéroch, kde sa v jednom okamihu nachádza viac ako 500 osôb. Ďalej zakazuje usporadúvať hromadné podujatia kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy (diskotéky, tanečné zábavy a pod.) v prevádzkach verejného stravovania (reštaurácie, bary, nočné kluby, pohostinstvá a pod.) s výnimkou svadieb, smútočných posedení a krstín do 150 osôb. V prípade hromadných podujatí športového a kultúrneho charakteru nie je možné podávať občerstvenie. O všetkých opatreniach informuje samospráva Lučenca na svojej stránke.

Pridaj komentár