KRÁTKE SPRÁVY: V M. Kameni je výstava kyjatických hračiek, obaľovačka asfaltu v Mýtnej bude znovu posudzovaná

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Krátke správy na Sobotníku dnes aj o zámere výstavby obaľovačky asfaltových zmesí v Mýtnej, ktorý sa ťahá už štyri roky, či výstave kyjatických hračiek šikovného rimavskozalužanského majstra L. Hedvigiho.

ŽELEZNÍK – Dobrovoľníci a členovia občianskeho združenia Skryté poklady Slovenska budú po tretíkrát čistiť okolie baníckeho jazierka v Železníku (časť obce Sirk v Revúckom okrese). O ich doterajšej aktivite sme písali v samostatnom článku, detaily o nadchádzajúcej brigáde sú na facebookovej stránke udalosti.

MÝTNA – Plánovaný závod na výrobu asfaltových zmesí v Mýtnej v Lučeneckom okrese prejde znovu procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. Ako samospráva informuje na svojej stránke Mytna.sk, minister životného prostredia Ján Budaj zrušil pôvodné súhlasné rozhodnutie s výstavbou tzv. obaľovačky. Zámer bol prvýkrát oznámený v roku 2017, keď podľa portálu Teraz.sk investor sľuboval vytvoriť 30 až 40 pracovných miest.

GEMER/MALOHONT – Rozhľadne od najjužnejšej časti Gemera-Malohontu v Tachtách až po najsevernejšiu na Zbojskej približuje článok na portáli Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer. Informuje dovedna o ôsmich rozhľadniach v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava, ktoré hodno navštíviť aj napríklad teraz, počas možno posledných teplých dní končiaceho leta.

MODRÝ KAMEŇ – Kyjatické hračky šikovného rimavskozalužanského majstra Ladislava Hedvigiho si môžu až do konca októbra pozrieť návštevníci Múzea bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš. Oplatí sa pozrieť aj celú expozíciu hradu a je to tak náš ďalší tip na výlet. Viac informácií na stránke múzea.

HNÚŠŤA – V miestnej knižnici prof. Štefana Pasiara sa uskutoční diskusia s názvom Mikroorganizmy – ich vplyv na zdravie človeka, ktorú odprezentuje Antonia Krzemieňová. Na prednáške poodhalia záhadu fungovania obranného systému tela človeka, akú funkciu majú vírusy a baktérie v našom tele, či škodia alebo naopak pomáhajú telu. Prednáška sa uskutoční v pondelok 21. septembra o 16:00, informuje stránka mesta. 

SLOVENSKO – Na Slovensku pribudlo za nedeľu 13. septembra 48 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Laboratóriá otestovali 1425 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších päť pacientov, nepribudlo žiadne nové úmrtie, informuje Národné centrum zdravotníckych informácii. Ako ďalej dopĺňa Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom Facebooku, pozitívne tesotvaní sú z okresov Bratislava, Námestovo, Púchov, Trnava, Dunajská Streda, Ilava, Nové Zámky, Partizánske, Prešov, Bardejov, Čadca, Galanta, Košice, Košice  okolie, Levice, Malacky, Michalovce, Považská Bystrica, Senec, Trenčín a Žarnovica.

Pridaj komentár