R. SOBOTA: V múzeu si pripomenú svetový deň cestovného ruchu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nová expozícia v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote si pripomenie svetový deň cestovného ruchu, ktorý tento rok pripadol na nedeľu 27. 9. 2020. Pri tejto príležitosti ponúka GMM bezplatný vstup do výstavných a expozičných priestorov v nedeľu 27. 9. v čase od 13.00 do 18.00 hod.

Počas nedeľného popoludnia je okrem prehliadky múzea pripravený aj tematický program. O 14.00 hod. sa uskutoční prezentácia Oblastnej organizácie cestovného ruchu GEMER. Organizácia predstaví svoju činnosť, najúspešnejšie projekty v oblasti rozvoja cestovného ruchu v regióne a zároveň ponúkne tipy na výlety v Gemeri a Malohonte.

O 15.00 hod. sa s etnologičkou a riaditeľkou múzea PhDr. Oľgou Bodorovou vyberieme po stopách hrnčiarov v Suchánskej doline, do obcí Hrnčiarske Zalužany, Hrnčiarska Ves a Sušany. Vo svojej prednáške Hrnčiarstvo v Suchánskej doline sa bude venovať histórii hrnčiarstva, výrobným postupom, výtvarnému prejavu, ako aj spôsobu predaja. O 16.00 hod. premietneme dokumentárny film Čaro gemerskej hliny, ktorého scenár napísala Oľga Bodorová. Dokument bol natočený v roku 1977 a zachytáva posledných žijúcich hrnčiarov v Gemeri-Malohonte (Šivetice a Držkovce). Verejnosť môže navštíviť tri výstavy – Vyšívaná história reformácie na Slovensku, Július Szabó – Pod medeným nebom a Šarlota Bottová – Výber z tvorby.

27. september je Svetovým dňom cestovného ruchu od roku 1979, na základe rozhodnutia Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO). V tento deň sa symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej pologuli. Gemersko- malohontské múzeum ukončuje turistickú sezónu 30. septembra 2020 (streda). Po tomto termíne (od 1. októbra) bude múzeum otvorené v utorok až piatok od 9.00 do 17.00 hod., počas víkendov od 13.00 do 17.00 hod.

Pridaj komentár