RIMAVSKÁ SOBOTA: V nemocnici inštalovali nový lineárny urýchľovač

RIMAVSKÁ SOBOTA – Na pracovisku radiačnej onkológie v Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota inštalovali nový lineárny urýchľovač. Podľa predstaviteľov nemocnice dokáže nález vďaka zabudovanému CT prístroju veľmi presne ožiariť a ušetriť tak okolité zdravé tkanivo. Zvyšuje sa tým bezpečnosť liečby onkologických pacientov a pracovisko zároveň dokáže celý proces urýchliť a skrátiť čakacie lehoty.

Nákup nového lineárneho urýchľovača bol realizovaný s využitím príspevku z eurofondov a náklady vrátane spoluúčasti nemocnice dosiahli hodnotu viac ako 1,8 milióna eur. Do rekonštrukcie pracoviska nemocnica investovala ďalších cca 149 000 eur.

„Počet onkologických pacientov neustále stúpa, ročne na Slovensku pribudne dve až tri stovky nových prípadov rakoviny na 100-tisíc obyvateľov. Rimavská Sobota pritom patrí k oblastiam na Slovensku, kde je zaznamenaný vysoký prirodzený výskyt pacientov s rakovinou, k čomu prispieva aj dlhodobé negatívne pôsobenie priemyslu. Obstaranie nového lineárneho urýchľovača je jedna z najvýznamnejších investícií nemocnice za posledné obdobie, ktorá nám umožní poskytnúť pacientom bezpečnejšiu a účinnejšiu liečbu i nové liečebné techniky, znížiť riziko spojené s ožarovaním, ale aj urýchliť celý proces. Pri onkologických ochoreniach totiž zohráva časový faktor najvýznamnejšiu úlohu,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota Richard Hrubý, ktorý je zároveň aj primárom oddelenia radiačnej a klinickej onkológie.

Ožiari iba nález, liečbu totiž sleduje cez CT

Lineárny urýchľovač, ktorý využíva vysokoenergetické röntgenové žiarenie, pomáha pri liečbe nádorových ochorení onkologických pacientov a okrajovo i pri liečbe nenádorových ochorení a ožarovaní krvných derivátov. Na oddelení radiačnej a klinickej onkológie nemocnice nahradí síce pred niekoľkými rokmi zrenovovaný, no vyše dvadsaťročný lineárny urýchľovač, ktorý využíval staršiu technológiu. Najvýznamnejšiu zložkou nového prístroja je zabudovaný CT prístroj.

„Rádioterapia je po novom vedená obrazom, čo znamená, že pred každým ožiarením môžeme skontrolovať presnú polohu pacienta, či prístroj skutočne ožiari požadovaný objem nálezu. Doteraz sme presný CT snímok dokázali uskutočniť iba pred ožarovacím procesom a pomocou urýchľovača následne skontrolovali základné umiestnenie nálezu. Doteraz sme mali možnosť nastaviť presnú polohu pacienta len s využitím menej kvalitných 2D snímok. Minimalizujeme tak ožiarenie okolitých zdravých tkanív. Liečba je presná, rádioterapia má pre pacientov menej nežiadúcich účinkov, s nižším rizikom komplikácií a pacienti zároveň môžu podstupovať následné zákroky, ktoré by predtým možno neboli možné,“ vysvetľuje Hrubý.

Vďaka modulovaným ožarovacím technikám nový lineárny urýchľovač znižuje záťaž na pacienta a zároveň dokáže denne namiesto pôvodných 25 až 40 ožiariť až 70 pacientov. Nemocnica preto plánuje zvýšiť kapacitu pracoviska o polovicu. Nový lineárny urýchľovač značky Elekta inštalovali na jar a klinickú prevádzku spustili 30. júna. Liečbu poskytuje najmä obyvateľom novohradského, malohontského i gemerského regiónu.

O. Lunter: Prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti je dôležitý

Je nesmierne dôležité, aby mali všetci obyvatelia Banskobystrického samosprávneho kraja prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Veľmi si preto vážim investíciu, ktorú sa podarilo uskutočniť v nemocnici v Rimavskej Sobote. Pre ľudí nielen z okresu, ale i širokého okolia, tu bude k dispozícii pracovisko vybavené špičkovou technológiou. V mene obyvateľov nášho kraja ďakujem všetkým, ktorí za týmto úspešným projektom stoja,“ povedal podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Rimavskosobotská nemocnica projekt spolufinancovala z nenávratného finančného príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu. S pomocou eurofondov zakúpila nové polohovateľné lôžka, USG, centrálne monitory vitálnych funkcií, pľúcne ventilátory, elektrochirurgickú jednotku, artroskopickú vežu, laparoskopické veže a pribudne ešte nový CT prístroj, mamograf, mobilné RTG prístroje a parné sterilizátory. Celková plánovaná výška investície na nákup medicínskej techniky vrátane spoluúčasti nemocnice sa vyšplhá na takmer 5,2 milióna eur.

Príbeh: Nový urýchľovač nastavoval od rána do večera celý mesiac

Václav Bednář pôsobí v rimavskosobotskej nemocnici od roku 2005. Je fyzik. Keď onkológ definuje prostredníctvom CT snímku nález, ktorý potrebuje u pacienta ožiariť, jeho úlohou je prinútiť lineárny urýchľovač, aby to urobil čo najpresnejšie. Aby ožiaril, čo treba a ušetril, čo je zdravé. Predpis, podľa ktorého sa bude ožarovať, následne odovzdá laborantovi, ktorý už liečbu zrealizuje.

„Fyzik je taký preklenovací článok medzi medicínskou a technickou časťou, lekármi a prístrojom. Musí teda vedieť niečo aj z jedného aj z druhého,“ povedal Bednář. Ako pokračoval, keď ešte študoval na vysokej škole, hľadal si popri štúdiu brigádu. Prostredníctvom otca, ktorý pôsobil na radiačnej onkológii, sa dostal do rimavskosobotskej nemocnice a zamestnali ho na servis a vývoj dozimetrických prístrojov. A nemocnicu už neopustil.

Kolegovia dnes hovoria, že je dušou pracoviska. Je inovatívny, v sieti Svet zdravia nedávno získal ocenenie Talent roka a v medzinárodnej súťaži Radiotherapy Plan Competition v roku 2016 sa chcel porovnať s ostatnými.

„Ak majú jednotlivé pracoviská rovnaký prístroj, ich liečba sa môže líšiť. Jednotliví fyzici totiž môžu urobiť viac či menej optimálny predpis. V medzinárodnej súťaži som chcel porovnať kvalitu liečby, ktorú poskytoval náš predošlý lineárny urýchľovač – asi 20-ročná technológia – s liečbou najšpičkovejšími prístrojmi sveta. Chcel som vedieť, či im dokážeme konkurovať tým, že vytvoríme lepší ožarovací plán. V súťaži sme obstáli v porovnaní so svetovou konkurenciu veľmi dobre a v kategórii 3D plánovania sme dokonca vyhrali,“ vysvetlil Bednář, ktorý v rámci súťaže vytvoril najlepší ožarovací 3D plán.

Dlhé nastavovanie

Keď do rimavskosobotskej nemocnice priviezli novozakúpený lineárny urýchľovač, prvé meranie nastavoval celý mesiac a trávil pri ňom celé dni od rána do večera. Niekedy pritom nastavovaniu venoval aj víkend.

„Keď je nemocnici dodaná nová technológia, nie je to ako s kúpou auta – že si človek sadne za volant a môže šoférovať. Fyzici musia systém nakonfigurovať a ako presne to urobíme, tak presne alebo s takou odchýlkou budeme ďalšie roky ožarovať. Aj preto som tomu venoval značný čas. Prvou výzvou teda bolo vôbec systém rozbehať s maximálnou presnosťou a ďalšou je ubezpečiť sa, či technológia robí to, čo má. História nám hovorí o mnohých rádiologických udalostiach, ktoré sa stali práve zlyhaním techniky, preto musíme celý proces neustále verifikovať,“ dodal Bednář.

Rodičia odovzdali žezlo deťom

Rádioterapia funguje v rimavskosobotskej nemocnici už asi 60 rokov. V nemocnici bolo vytvorené dokonca jedno z prvých pracovísk na Slovensku, ktoré sa venovalo liečbe ožarovaním. Najprv to boli terapeutické röntgeny, potom rádiové ihly a v 90-tych rokoch bol v nemocnici inštalovaný kobaltový ožarovač československej výroby. Prvý lineárny urýchľovač uviedli v nemocnici do prevádzky v roku 2009.

Medzi lekármi, ktorí rádioterapiu v nemocnici pred rokmi rozbiehali a boli súčasťou pokroku na Slovensku v tomto smere, bol práve Vaškov otec. Spoločne s otcom radiačnej onkologičky MUDr. Adely Englerovej, ktorá dnes tiež v rimavskosobotskej nemocnici pôsobí a starala sa o prvého pacienta liečeného novým lineárnym urýchľovačom. Pre Vaška a Adelu tak dokonale platí, že rodičia odovzdali žezlo svojím deťom, ktoré dnes pokračujú v ich začatej práci a ďalej sa snažia rádioterapiu rozvíjať.

 

Pracovisko radiačnej a klinickej onkológie poskytuje komplexnú onkologickú liečbu:

• chemoterapiu
• rádioterapiu aplikovanú najmodernejšou technológiou s dôrazom na minimalizáciu vedľajších negatívnych účinkov a zvýšenú bezpečnosť pacienta
• biologickú  a hormonálnu liečbu podľa najnovších dostupných poznatkov
• imunoterapiu
• podpornú liečbu pre pacientov s nevyliečiteľným zhubným  ochorením
• podávanie transfúznych liekov
• odber krvi na hematologické, sérologické a iné vyšetrenie pred chemoterapiou a pred kontrolnými vyšetreniami
• konziliárnu činnosť
• dispenzárnu starostlivosť pacientov po liečbe
• odborné špecializované ošetrovateľské služby

Zdroj a foto: Jana Fedáková, Svet zdravia

Pridaj komentár