Redaktor RTVS T. Zagiba: Napĺňa ma, že robím, čo ma baví

ROŽŇAVA/KOŠICE – Sobotnik.sk vám prináša ďalší zo série rozhovorov. Po Jánovi Žgravčákovi sme vyspovedali ďalšieho športového nadšenca a redaktora RTVS Tomáša Zagibu. Nižšie v rozhovore sa dozviete o jeho športových začiatkoch, pohľade na svoje rodné mesto a o mnohom ďalšom.

Si rodák z Rožňavy, kde si strávil aj svoje detstvo. Ako hodnotíš mesto, v ktorom si vyrastal a mesto, kde chodíš na návštevy za rodinou?

Rožňava je síce pomerne malé, žiaľ, tak trochu aj zabudnuté mesto, no v detstve mi tam nič nechýbalo. Získal som perfektné vzdelanie a dobrý základ do života. Hoci sa mi kvôli práci nedarí cestovať do rodného mesta tak často, ako by som si prial, vždy sa tam rád vraciam. Samozrejme, hlavne kvôli rodine, no pri návratoch do Rožňavy sa mi vždy vynoria veľmi príjemné spomienky. Na našu malú „metropolu“ Gemera nemôžem povedať krivé slovo.

Tomáš Zagiba

Tvoje kroky po strednej škole smerovali na VŠ do Prešova. Prečo si sa rozhodol ísť cestou novinára a čo ťa k tomu viedlo?

V závere štúdia na gymnáziu som sa rozhodoval medzi kariérou právnika a žurnalistu. Prakticky od detstva ale s bratom, ktorý takisto pracuje v RTVS, inklinujeme k športu. Neustále sme sledovali športové zápolenia, robili si rôzne štatistiky, hádali sa kto je lepší, a pod. Môj brat, ktorý je odo mňa o tri roky starší, už študoval masmediálne štúdiá v Prešove a taktiež ma to zaujalo. Voľba tak bola napokon úplne jednoznačná.

Si športovým redaktorom RTVS. Ako vyzerá tvoj pracovný deň?

Je to veľmi individuálne. Pri práci športového redaktora musí byť človek v strehu 24 hodín denne. Nie vždy je to príjemné, hlavne pre najbližších, no žijeme v rýchlej dobe a musíme mať dokonalý prehľad o informáciách. Hneď po zobudení teda beriem do rúk telefón, sadám si za počítač a sledujem rôzne zdroje, či na niečo nenatrafím. Okrem toho však máme i plánované reportáže, keď vieme, kedy a kde sa hrá nejaký zápas a pod. Samozrejme, kalendár jednotlivých súťaží je vopred daný (občas sa mení), takže máme s kolegami vždy dopredu naplánovaný pracovný týždeň, rozdelené zápasy a podujatia, ktoré navštívime. Niekedy teda pracovný deň strávim iba za počítačom a sledujem aktuálne dianie či obvolávam kontakty. Inokedy som hodiny na zápasoch a ďalšie kusisko času strávim cestovaním v aute. Následne ďalšie hodiny v strižni, kde dávam materiál dokopy. Nuda teda nehrozí.

Tomáš Zagiba pri rozhovore

Robíš reportáže o mnohých športoch, známych aj neznámych. Vyskúšal si robiť nejaký šport, o ktorom si nakrúcal reportáž?

Robím reportáže prakticky o všetkých športoch, čo je fajn, pretože si neustále rozširujem obzory. Príliš veľa športov som ale osobne nevyskúšal. Jednoznačne u mňa dominoval futbal, ktorý som aktívne hrával od piatich do osemnástich rokov.

Čím ťa športová žurnalistika napĺňa?

Napĺňa ma fakt, že robím to, čo ma baví. Viem, že veľa ľudí chodí do svojej práce z donútenia, netrpezlivo čakajú na to, kedy im skončí zmena. U mňa je to naopak. Hoci práci venujem enormné množstvo času, stále ma baví. A nedokážem si ani predstaviť, že by ma samotný šport prestal baviť.

Čo by si chcel odkázať tvojim budúcim kolegom, ktorí sa chcú venovať žurnalistike?

Že im držím palce. A možno jednu radu… Často sa stretávam s tým, že mladí ľudia, hoci aj majú talent, nie sú vôbec trpezliví. Už ako študenti sa vidia na pozícii komentátora či redaktora priamych prenosov, no v živote ešte nenapísali ani čiarku do novín. Je dôležité si uvedomiť, že aj v médiách sú skúsenosti na nezaplatenie. Ideálne je začať pracovať na sebe už v mladom veku, či už v printe, rozhlase alebo televízii. Zbierať skúsenosti a krok po kroku napredovať.

Tomáš Zagiba (30) vyštudoval Gymnázium P. J. Šafárika v Rožňave a následne masmediálne štúdiá na Prešovskej Univerzite v Prešove. Aktuálne žije v Košiciach. Už počas štúdia na strednej škole pracoval ako redaktor športu a kultúry v mesačníku Rožňavské listy. Počas štúdia na vysokej škole zbieral skúsenosti ako moderátor v Univerzitnom rádiu PAF, neskôr pracoval ako správar v košických rádiách Šport a Kiss a redaktor športových portálov ProFutbal.sk či Hokej.sk. Od apríla 2016 je členom športovej redakcie RTVS. Z televíznych obrazoviek ho poznáme aj ako redaktora živých prenosov z hokeja či futbalu. Okrem toho robil aj športového komentátora pre Futbalnet.tv.

Foto: archív: T. Zagiba

Pridaj komentár