Svetlá nad bunkrami sa opäť rozsvietia aj pri ropíku v Jesenskom

JESENSKÉ – Bunker pri železničnej stanici v Jesenskom, takzvaný ropík, bude aj tohto roku nasvietený v rámci akcie Svetlá nad bunkrami. Podujatie sa koná pri príležitosti 82. výročia všeobecnej mobilizácie československej brannej moci a uskutoční sa v sobotu 26. septembra 2020 od 15:00.

„Tohto roku sa nám podarilo zabezpečiť protitankové rozsocháče, teda prekážky, ktoré boli vyvinuté za prvej republiky a budú pri ropíku pri tejto príležitosti odhalené. Pripravili sme aj sprievodný program, ktorý bude pozostávať zo statických ukážok výstroja a výbavy,“ uviedol Ján Rešetár z organizačného tímu.

Doplnil, že súčasťou akcie bude aj prednáška k výročiu oslobodenia obce Jesenské a dynamická ukážka dvoch vojakov, ktorí budú názorne ukazovať prepadové taktiky určitých oddielov. Hlavným bodom však bude samotné nasvietenie ropíka, ktoré sa začne o 20:30. „Je to súčasť akcie Svetlá nad bunkrami, ktorá prebieha v rámci celého Československa,“ podotkol Rešetár.

Periskop a strieľňa v ropíkuVlhkosť prekazila plány

Ako ďalej povedal, v samotnom bunkri mali v pláne tohto roku vybudovať výdrevu, čo sa im však nepodarilo. „Sú v ňom určité trhliny, cez ktoré ho dosť často zatápa. Je tam zvýšená vlhkosť a preto to budeme musieť v prvom rade nejako odstrániť,“ avizoval Rešetár.

Na objekt síce v minulých rokoch aplikovali špeciálny penetračný náter, ale ten podľa neho pomohol iba čiastočne. „Preto sme sa zatiaľ báli robiť väčšie úpravy, ktoré by v budúcnosti mohli byť znehodnotené,“ vysvetlil.

Skratka „ropík“ bola odvodená od názvu inštitúcie Ředitelství opevňovacích prací, ktorá v 30. rokoch výstavbu bunkrov zastrešovala. Ropík pri Jesenskom je jeden z mála, ktoré sa u nás zachovali a postupne ho zachraňuje a obnovuje skupina nadšencov. Ich dlhodobým cieľom je vytvoriť v ňom malé múzeum. Viac o histórii bunkrov na Gemeri aj priamo pri Jesenskom sa dočítate v našom staršom článku.

Zdroj: J. Rešetár, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár