Náučný chodník Po stopách Maginhradu je oficiálne otvorený (FOTO)

VYŠNÝ SKÁLNIK – Náučný chodník Po stopách Maginhradu, ktorý vedie od rybníka pri Vyšnom Skálniku až po rozhľadňu na vrchole Maginhradu, dnes (26. 9. 2020) po niekoľkých rokoch postupnej výstavby oficiálne otvorili. Otvorenia sa zúčastnil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, predsedníčka Mikroregiónu Rimava a Rimavica Zuzana Študencová, ako aj predstavitelia BBSK a starostovia viacerých obcí z regiónu.

„Chodník sa začal budovať už v roku 2012. Má 12 zastavení, kde si môžu návštevníci pozrieť históriu Maginhradu z diela Jána Botta. Keďže náš región vie ponúknuť veľa možností pre turistov a radi by sme ich tu udržali viac ako jednu noc, tak jedno zo zastavení je tento náučný chodník. Už teraz je vyhľadávaný, pretože na jeho trase je rozhľadňa Maginhrad, z ktorej nádherne vidno celý región,“ priblížila Študencová.

Náklady na vybudovanie chodníka do dnešnej finálnej podoby boli podľa nej vo výške takmer 75 000 eur. „Podieľalo sa na tom veľa dobrovoľníkov, obcí, Miestna akčná skupina (MAS) Malohont, Mikroregión Rimava a Rimavica, Mikroregión Teplý Vrch a starostovia ich obcí,“ dodala.

Ako pokračoval predseda BBSK, bol prekvapený, čo všetko vytvorili na chodníku obyvatelia obcí okolo Maginhradu. „Naozaj sú to ľudia, ktorí nečakajú, že niekto niečo spraví, ale sa chytili a robia. Som rád, že sme mohli prispieť k tomu, že náučný chodník bude funkčný,“ povedal Lunter. Ten po otvorení osobne časť chodníka Po stopách Maginhradu aj prešiel.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár