ŽELEZNÍK: Staré banícke jazierko postupne dostáva novú tvár

ŽELEZNÍK – Staré banícke jazierko v osade Železník, dnes časti obce Sirk v okrese Revúca, získava vďaka práci dobrovoľníkov a členov občianskeho združenia (OZ) Skryté poklady Slovenska novú tvár. Jeho okolie v lete upravovali počas dvoch brigád a v sobotu 12. septembra 2020 je naplánovaná tretia.

Počas prvej brigády dobrovoľníci vyčistili brehy jazierka od náletových drevín a vykosili ich. Taktiež z jazierka a okolia pozbierali odpadky, ktorých nebolo málo. „Počas druhej brigády sme sa snažili dobudovať hrádzu s časťou na výpust, keďže tá bola úplne zničená. Urobili sme základ, aby sa hrádza mohla dosypať a vedeli sme tam umiestniť výpusť a tým zvýšiť hladinu jazierka,“ načrtol predseda OZ Ladislav Bene.

Ďalšou prácou bolo vybudovanie pilierov na obnovu móla, ktoré bolo kedysi súčasťou jazierka. „Snažíme sa ho dostať do takej podoby, ako kedysi vyzeralo. Uvidíme, ako sa nám to podarí. Plánujeme ešte jednu alebo dve brigády a do konca septembra by už na jazierku mohli byť viditeľné zmeny,“ povedal Bene.

Banícke jazierko v Železníku dalo zrejme vybudovať riaditeľstvo banského závodu, ktorý v tejto lokalite v minulosti fungoval. Pravdepodobne bolo súčasťou parku pri vile riaditeľa, ktorá neďaleko neho dodnes stojí.

Využívané bolo okrem iného na člnkovanie a neskôr ho miestni obyvatelia v zime používali ako klzisko. Dlhé roky však bolo zanedbané a jeho okolie pustlo. Finálnym cieľom OZ Skryté poklady je revitalizovať ho a vytvoriť pri ňom oddychovú zónu s lavičkami a využívať ho prípadne aj na rybolov.

Zdroj: Ladislav Bene, Foto: Sobotnik.sk

2 Replies to “ŽELEZNÍK: Staré banícke jazierko postupne dostáva novú tvár”

  1. Pingback: KRÁTKE SPRÁVY: V M. Kameni je výstava kyjatických hračiek, obaľovačka asfaltu v Mýtnej bude znovu posudzovaná

  2. Pingback: ŽELEZNÍK: Obnova baníckej osady bude pokračovať aj v tomto roku

Pridaj komentár